Witam mam problem odnosnie wysyłania zdjec na serwer typu png .
Mam własna galerie która przy uploadzie tworzy miniaturke zdjecia automatycznie.Zdjecie jest zapisywane oddzielnie do innego katalogu natomiant miniaturka do innego.Ta czesc kodu działa mi dla jpg i gifów ,przy niwielkiej modernizacji podstawowych funkcji typu imagegif zaminiam na imagepng itd. Natomiast dla rozszerzenia png nie działa .wysyła zdjecie i mianiaturke ale niestety jej nie wyswietla .Natomiast jesli zdjecie i miniatórke wrzuce recznie wszystko wyswietla ok wiec to wina tego kodu a nie obsługi tego typu lików na serwerze.Z góry dziekuje za pomoc.
Oto częsc kodu :
<?php
$plik_tmp = $_FILES['pliki']['tmp_name'];
$plik_nazwa = $_FILES['pliki']['name'];
$plik_rozmiar = $_FILES['pliki']['size'];
if ($sp[1]=="GIF" || $sp[1]=="gif"){
if($plik_rozmiar <="9000000"){
// ustalanie nazwy pliku
if(copy("zdjecia/".$plik_nazwa, "miniaturki/".$plik_nazwa)){ //generowanie wielkosci zdjecia( max 600 x 600 )
$wymiar = getimagesize("zdjecia/".$plik_nazwa); // wymiary oryginalnego obrazka if($wymiar[0
] > $wymiar[1
]){ $wys_nor = round((600
*$wymiar[1
]/$wymiar[0
]), 0
); $szer_nor = 600; } if($wymiar[0
] < $wymiar[1
]){ $szer_nor = round((600
*$wymiar[0
]/$wymiar[1
]), 0
); $wys_nor = 600; } if($wymiar[0] == $wymiar[1]){ $wys_nor = 600; $szer_nor = 600; }
$PustyObrazek = imagecreatetruecolor($szer_nor, $wys_nor);
$nowy = imagecreatefromgif("zdjecia/".$plik_nazwa);
imagecopyresized($PustyObrazek, $nowy, 0, 0, 0, 0, $szer_nor, $wys_nor, $wymiar[0], $wymiar[1]);
// tworzenie miniatury zdjęcia o wymiarze ( max 100 x 100 )
if($wymiar[0
] > $wymiar[1
]){ $wys_mini = round((100
*$wymiar[1
]/$wymiar[0
]), 0
); $szer_mini = 100; } if($wymiar[0
] < $wymiar[1
]){ $szer_mini = round((100
*$wymiar[0
]/$wymiar[1
]), 0
); $wys_mini = 100; } if($wymiar[0] == $wymiar[1]){ $wys_mini = 100; $szer_mini = 100; }
$mini = imagecreatetruecolor($szer_mini, $wys_mini);
$nowy = imagecreatefromgif("zdjecia/".$plik_nazwa);
imagecopyresized($mini, $nowy, 0, 0, 0, 0, $szer_mini, $wys_mini, $wymiar[0], $wymiar[1]);
// tworzenie zdjęcia i miniatury
imagegif($PustyObrazek, "zdjecia/".$plik_nazwa, 100) && imagegif($mini, "miniaturki/".$plik_nazwa, 100);
?>
Ten post edytował b0nz0 19.05.2008, 00:01:51