![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spotkałem i zrozumiałem zapis szesnastkowy liczb w PHP - np.:
Czy jednak ktoś może mnie odesłać do źródła lub wyjaśnić na czym polega budowa takich liczb:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy jednak ktoś może mnie odesłać do źródła lub wyjaśnić na czym polega budowa takich liczb: Proszę bardzo: system ósemkowy W PHP liczba poprzedzona 0 jest interpretowana jako liczba ósemkowa, pododnie jest w systemach *NIX (vide na przykłąd chmod 0777) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję i również pozdrawiam.
BTW: Poza szesnastkowym oraz ósemkowym są jeszcze jakieś przedrostki? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
BTW: Poza szesnastkowym oraz ósemkowym są jeszcze jakieś przedrostki? w zasadzie to jeszcze "problematycznym" pozostaje kod binarny, lecz nie ma on żadnego przedrostka, a co najmniej nie spotkałem się z takim. Zwykle jak wystąpi problem konwertowania liczby binarnej na np dziesiętną to używam base_convert(), rzadziej bindec(). Jeszcze przejrzę dokumentację pod tym względem, jak coś na ten temat znajdę to dam znać. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 18:47 |