![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Witam!
Mam pewien problem związany z js. Mianowicie: Mam 2 pola select do których pobieram dane z bazy. Chciałbym aby pola te było od siebie zależne tzn. aby po wybraniu w jednym polu nazwiska klienta w kolejnym pokazały sie wszytskie jego auta. Szukałem na google i tu na foum ale niestety nie bardzo mi to pomogło. W js jestem noga... Pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Szukam tej samej odpowiedzi, ale na mojego posta tez nikt nie odpowiedział. Udało się Tobie rozwiązać ten problem ?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
no niestety sam próbuje coś wyskrobać ale niestety mam lekko pod górke... znalazłem skrypt który robi coś podobnego, ale niestety nie obsługuje on bazy danych a bez tego ani rusz działa na wpisanych danych...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W czym problem?
Kod <script type="text/javascript"> function pokaz_samochody(val) { var cars = document.getElementById('cars'); var opts = cars.getElementsByTagName('option'); for(var i = 1; i < opts.length; i++) { optvalue = opts[i].getAttribute("value"); x = optvalue.indexOf(':'); client_id = optvalue.slice(0,x); if(client_id != val) { opts[i].style.display = 'none'; } else { opts[i].style.display = 'block'; } } cars.selectedIndex = 0; } </script> <select name="client" onchange="pokaz_samochody(this.options[this.selectedIndex].value);"> <option value="0">Wybierz klienta</option> <option value="1">Klient #1</option> <option value="12">Klient #12</option> </select> <select name="cars" id="cars"> <option value="0:0" style="display: block;">Wybierz samochód</option> <option value="1:1" style="display: none;">Samochód klienta nr #1 o id #1</option> <option value="12:20" style="display: none;">Samochód klienta nr #12 o id #20</option> <option value="12:10" style="display: none;">Drugi samochód klienta nr #12 o id #10</option> </select> Ładnie? ![]() Na firefoxie i operze powinno śmigać. Na IE trzebaby pokombinować z wyrzucaniem tych opcji (getElementById('cars').innerHTML = ''); i wstawieniu nowych przez new Option. Proponuję poczytać tutaj: http://www.javascriptkit.com/jsref/select.shtml pod nagłówiem Option Object. Ten post edytował tommy4 18.05.2008, 08:05:17 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Ja wczoraj znalazłem cos takiego. Ale na moim serwerze cos nie działa. Nie pobiera mi danych z tabeli
http://ajaxin.pl/2007/02/22/zalezne-od-sie...lowe-selecty/2/ |
|
|
![]()
|
|
wszytsko fajnie... tylko jest taki problem. ja potrzebuje dodać do bazy id_klienta i id_samochodu.
mam taki formularz:
i tak po kliknięciu na pierwszy select powinno być przesyłane id do drugiego formularza żebym do klauzuli WHERE mógł sobie dodać. a ponad to muszę mieć jeszcze te id z 1 i 2 selecta dodać do bazy. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:04 |