![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 3.06.2007 Skąd: bdg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zapraszam do sprawdzenia strony bydgoskiego studia Afterjoint.
www.Afterjoint.pl Php tyle ile potrzeba no i pierwszy raz zastosowalem smarty. Strona jeszcze w trakcie aktualizacji, ale chcialem dowiedziec jak sie wam podoba. pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
pierwsze na co zwróciłem uwagę to ładne logo... innowacyjne i inne niż wszystkie dookoła. za to duży plus. ale nie ustrzegłeś się błędów.
Kod Failed validation, 148 Errors ocena 8/10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stronka wygląda nienajgorzej, w sumie to nie jestem grafikiem, więc mogę się mylić. Kod- tragiczny.
akcje takie jak <div id="naglowek"> są niedopuszczalne. Chyba nawet nie wiesz, czemu piszesz w XHTML strict. Następnie masz kod: <ul=id="jakiesID"><li id="jakies id"><a class="jakas klasa"></a></li></ul>. Za duzo id, za duzo klas. Straraj się używać jak najmniej bloków div, jest ich zdecydowanie za duzo. Nie zastępuj rdzennych elementów HTML blokami div. Więc poucz się css i xhtml z dobrych zrodel. Polecam CSS ZEN GARDEN, alistapart.com, no i w3c.org, czy tam .com ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Program Internet Explorer nie może otworzyć miejsca internetowego (twoja strona). - po kliknięciu ok "nie mogę wyświetlić strony", "nie mogę znaleźć serwera" - niezbyt to zachęcające.Operacja przerwana. Co do samej strony to nie warto się rozwodzić nad okodowaniem, bo jest (jak już ktoś wspomniał, tragiczne, typowa zupa z tagów). Co do wyglądu: 1. Za duży top - mógłby być chociaż mniejszy na stronach z treścią. Te logo śmiało można upchać pomiędzy te postacie albo z lewej lub prawej 2. Górna belka z linkiem zbędna - szkoda miejsca na takie rzeczy 3. Podobnie jak na tekst typu "Siemano coś tam" - przecież kompletnie tego nie widać. Jakieś teksty powitalne powinniśmy wyświetlać raz, albo tylko na głównej. 4. Za małe lub za duże nagłówki, poza tym za dużo ich - brakuje mi tu jakiejś spójnej koncepcji. 5. Treść niezbyt czytelna - czcionka miejscami znikoma, akapity niewyjustowane, różne paddingi i marginesy, różny wygląd linków - znów widać brak spójności, spowodowany mieszaniem treści z wartwą prezentacyjną. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@AjaxSrajax
Cytat <div id="naglowek"> A czemu według Ciebie taka akcja jest niedopuszczalna? Czyżbyś był bardziej semantyczny niż wszystkie założenia w3c razem wzięte? ![]() @wjkbdg Id służy jako identyfikator. Identyfikator identyfikuje, jak wskazuje jego sama nazwa, a nie może identyfikować, jeśli nawaliłeś dziesiątki takich samych id. To pole MUSI być unikalne. Style zapisuj w osobnym arkuszu - ładniej i poprawniej. Obrazki wymagają atrybutu alt. Jak kolega napisał wyżej stanowczo za dużo klas i id - zdajesz się nie do końca rozumieć ideę tworzenia poprawnego kodu - coś tam gdzieś słyszałeś i w niektórych miejscach starasz się wcielić w życie. Dużo pustych kontenerów. Po co? Pewne elementy typowo nietabelaryczne (aktualności) umieszczasz w tabelach. A nie powinieneś. Sam kod strony straszliwie natłoczony - ma 26kB, a spokojnie można by zejść do o wiele mniejszej objętości, gdyby napisany był zgodnie ze stanardami. Graficznie przyjemne dla oka. Tylko trochę w formularzu dodawania wpisów do księgi gości jakieś takie maciupeńkie te literki. A no i oczywiście po to wymyślono element label, żeby nie musieć dorabiać #id_fieldname, ani w jakikolwiek inny sposób tego obchodzić. Button dodaj wpis trochę straszy. Zwłaszcza, że reszta jest ostylowana, a on zostawiony na pastwę losu. Tekst "siemano, jesteś na stronie..." straszliwie nieczytelny. Brakuje mi formularza kontaktowego - o wiele prościej jest się skontaktować bezpośrednio ze strony i o wiele więcej ludzi się wtedy kontaktuje. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
graficznie bez zarzutu
kod juz gorzej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli o to chodzi, to faktycznie, przyznaję rację. Zasugerowałam się chyba tym, że sama nader często headery strony nazywam "nagłówek" (chociaż bardziej w mowie mówionej niż wiązanej). Tak słowem wyjaśnienia i przeprosin ^^
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Strona wygląda dobrze, ale kodu lepiej nie oceniać.
4/10 za ograniczoną umiejętność posługiwania się walidatorem ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:01 |