![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam następujący problem ale może najpierw obrazek ![]() jak widać wyżej mam 4 tabele pod uwagą obecnie biorę 3 a mianowice chcę w jednym zapytaniu pobrać listę informacji a dodatkowo do tej listy dołączyć: - ilość komentarzy ( to mam działa ) - tytuł ostatnio dodanego komentarza jak i jego autora ( i tu nie wiem jak to zapisac ) obecnie mam takie zapytanie a właściwie to co mi Zend_Db_Table generuje
komentarz mi dołacza ale zawsze pierwszy próbowałem z sortowaniem z max a wybieraniu największego kometarza ale nic nie chce działać tak jak myśle ze ma działać więc jak do tego się dobrać aby było optymalnie P.S. mam tu relacje 1:1 między informacjami a userami (autor, ostatnio edytował pewnie też będzie tak) i komentarz informacji a user i czy to jest dobrze bo mi się wydaje ze tak usera mam raz zapisanego i nigdzie nie powtarzam -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jakiś warunek WHERE...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 13 Dołączył: 15.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
niby można dać w warunku podzapytanie ale wtedy mi policzy ze tylko jeden komentarz do informacji mam ( warunek ograniczy ) wiec nie bardzo mi się to uśmiecha
coś takiego mam ale to jest ten problem co opisałem jak użyje warunki COUNT( ic.idinformationcomment ) AS `comments` zwróci zawsze 1 wiec pewnie nie tędy droga więc którędy ![]() -------------------- Everything should be made as simple as possible, but not simpler. - A.Eainstein
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:35 |