![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam pewien problem a mianowicie zacząłem korzystać z funkcji include,
do linków standardowo <a href="index.php?id=nazwa> i pojawił sie problem. Na niektórych stronach mam odnośniki do konkretnej części strony np <a href="index.php?opcja=przypomnij"> probowałem wpisać w funkcje :
ale nie działa, szukałem w google i na forum i nic. może macie jakieś pomysły. // ~baman // następnym razem zadbaj o bbcode i tag w temacie. Ten post edytował batman 15.05.2008, 21:17:52
Powód edycji: Dodałem bbcode i tag do tematu oraz poprawiłem babola.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co Tobie tam nie działa ? Raz masz $_GET['id'], raz $_GET['nazwa'].
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli nie działa Ci includowanie przeczytaj sobie o include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual przykład 3.
Ten post edytował Shili 15.05.2008, 14:24:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co Tobie tam nie działa ? wywala mi blad Warning: include(rejestracja.php?opcja=przypomnij) [function.include]: failed to open stream: No such file or directory. Plik istnieje raz $_GET['nazwa']. NIe $_GET['nazwa'] tylko if($_GET['id']=="nazwa"), |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 95 Dołączył: 20.12.2005 Skąd: N54,35° E18,63° (Gdańsk) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd bierze się to "opcja" ?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat rejestracja.php?opcja=przypomnij A teraz przeczytaj uważnie include" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - raz jeszcze, poprzedni link bowiem został niezauważony. I zastanów się, czy masz na dysku plik o nazwie, jaka widnieje u góry. Zapewne nie, więc jeszcze raz polecam przykład 3 z manuala. |
|
|
![]()
|
|
A teraz przeczytaj uważnie [manual\]include\[/manual\] - raz jeszcze, poprzedni link bowiem został niezauważony. I zastanów się, czy masz na dysku plik o nazwie, jaka widnieje u góry. Zapewne nie, więc jeszcze raz polecam przykład 3 z manuala. mam ten plik: rejestracja.php?opcja=przypomnij postaram sie to bardziej wytlumaczyc; include odnosi sie do pliku rejstracja.php w którym wywołuje funkcje if ($opcja=="przypomnij") { . wczesniejszy link mial postac <a href="rejestracja.php?opcja=przypomnij"> i wszystko smigalo ok. Po wpsianiu tego odnosnika do funkcji include pojawia sie blad w/w. Jak wpisze w przegladarke adres rejestracja.php?opcja=przypomnij otwiera sie stronka. Moze tak opisany problem bedzie jasnieszy. W jednym pliku dla ulatwienia mam pare funcji które wywowuje za pomoca rejestracja.php?opcja=nazwa_funcji, |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do include możesz podać tylko nazwę pliku, nie możesz dodać parametrów GET.
Najprościej przed dołączeniem skryptu przypisz zmiennej odpowiednią wartość:
-------------------- XMPP: l0ud@chrome.pl
|
|
|
![]()
|
|
Wątpię, że masz plik, który dokładnie tak się nazywa. Sprawdź jeszcze raz, czy masz plik nazwany dokładnie rejestracja.php?opcja=przypomnij. Wyraźnie jest to napisane w przykładzie manuala, rozwiązanie, które podał Ci l0ud też tam jest
![]() |
|
|
-maskiu.m- |
![]()
|
Goście ![]() |
Gdzie ja mialem oczy, dzięki serdeczne L0ud I reszczie. Troszeczke zle zinterpretowalem manuala.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:31 |