![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam nigdy na forum niewidziałem tematu który był o tym więc pytanie jest takie jak stworzyć skrypt tak jak w phpbb z instalacją wpisuje dane baze wybieram prefix itp. i w pliku config.php mam np.
[php:1:07f57a4bb4]<?php $dbuser = ""; $dbpass = ""; $dbname = ""; ..... ?>[/php:1:07f57a4bb4] i do tych zmiennych zostanie przypisane wartości i jak zrobić taki skrypt bo on odrazu wykonuje w nim zapytanie do bazy i tworzy tabele. ![]() -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
nie przez to, co ma, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.” Jan Paweł II |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 22.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak zrobić?
![]() Klikasz na klawisze w klawiaturze albo laptopie albo h ?>[/php]olera wie na czym i piszesz. Włąsnie to jet pisanie. Jak nei wiezysz spytaj www.google.plMr.Google... -------------------- ('') Q(' ')Q
Ops! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 581 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2003 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak zrobić?
![]() Klikasz na klawisze w klawiaturze albo laptopie albo h ?>[/php]olera wie na czym i piszesz. Włąsnie to jet pisanie. Jak nei wiezysz spytaj www.google.plMr.Google... E bez obrazy ale zamknij się jak niewiesz, bo ja pytam na poważnie o to bo mnie to ciekawi i jest praktyczne w dużych projektach ![]() -------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat E bez obrazy ale zamknij się jak niewiesz, bo ja pytam na poważnie o to bo mnie to ciekawi i jest praktyczne w dużych projektach
![]() To sam sobie odpowiedziales na pytanie - sciagnij ktorys i zobacz LOL -------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 5 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Wołów/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobra, ja dzis jestem w miare dobry humorku, wiec dam ci caly kod
![]() plik: install.php [php:1:c928594668]<?php if(empty($go)) { echo "<form method=post action=install.php?go=install>"; echo "<b>Installacja</b><br><br>"; echo "Login: <input type=text name=login> (max 30 znaków)<br>"; echo "Hasło: <input type=password name=haslo> (max 20 znaków)<Br>"; echo "Powt. hasło: <input type=password name=haslo2><br>"; echo "Mail: <input type=text name=mail> (max 50 znaków)<br><br>"; echo "Host: <input type=text name=host value=localhost><br>"; echo "Nazwa bazy: <input type=text name=baza><br>"; echo "Login do bazy: <input type=text name=log_db><br>"; echo "Hasło do bazy: <input type=password name=has_db><br>"; echo "<input type=submit value=OK><br>"; echo "</form>"; } if($go=="install") { if ( empty( $_POST['login'] ) && empty( $_POST['haslo'] ) && empty( $_POST['haslo2'] ) && empty( $_POST['mail'] ) && empty( $_POST['host'] ) && empty( $_POST['baza'] ) && empty( $_POST['log_db'] ) && empty( $_POST['has_db'] ) ) { echo "Nie wypełniłe¶ wszystkich pól formularza.<br><A HREF='java script:history.back();' TARGET='_top'>Wróć i popraw</A>"; } else if($_POST['haslo'] != $_POST['haslo2']) { echo "Podane hasła nie są takie same!"; } if($plik = fopen("config.php", "w+")) { $wpis = '<?php'; $wpis .= ' $host = "'.$host2.'";'; $wpis .= ' $log_db = "'.$log_db2.'";'; $wpis .= ' $has_db = "'.$has_db2.'";'; $wpis .= ' $baza = "'.$baza2.'";'; $wpis .= ' ?/>'; flock($plik, 2); fputs($plik, $wpis); flock($plik, 3); fclose($plik); } else { exit("Nie można utworzyć pliku konfiguracyjnego!"); } $user_tab = "admin"; $user_tab_def = "nr MEDIUMINT(10) DEFAULT '0' NOT NULL AUTO_INCREMENT,"; $user_tab_def .= "poz INT(1) NOT NULL,"; $user_tab_def .= "nick VARCHAR(20) NOT NULL,"; $user_tab_def .= "pass VARCHAR(32) BINARY NOT NULL,"; $user_tab_def .= "mail VARCHAR(20) NOT NULL,"; $user_tab_def .= "about TEXT NOT NULL,"; $user_tab_def .= "rejestracja DATE DEFAULT '0000-00-00' NOT NULL,"; $user_tab_def .= "PRIMARY KEY (nick),"; $user_tab_def .= "UNIQUE nr (nr)"; if(!$lacz = mysql_connect($_POST['host'], $_POST['log_db'], $_POST['has_db'])) die("<br>Nie można połączyć się z bazą!"); if(!mysql_select_db($_POST['baza'])) die("Nie można połączyc się z bazą<br>"); if(!mysql_query("CREATE TABLE $user_tab ($user_tab_def)")) die("<br>Nie można utworzyć tabeli!"); echo "Zainstalowano tabele $user_tab"; $zak_haslo = md5($_POST['haslo']); $data = date("Y-m-d"); if(!mysql_query("INSERT INTO admins (pass, nick, mail, rejestracja, poz) VALUES('".$zak_haslo."', '".$_POST['login']."', '".$_POST['mail']."', '".$_POST['data']."', '1')")) die("<br>Nie można wstawić danych do tabeli!"); echo " i wstawiono do niej dane! <Br>"; echo "Po zalogowaniu, uzupełnij dane (O sobie)<br>"; echo "<a href=del.php?go=install>Kliknij tu zeby usunąć plik install.php (ZALECANE!!!)</a>"; unset($_POST['login']); unset($_POST['haslo']); mysql_close($lacz); } ?> [/php:1:c928594668] plik: del.php [php:1:c928594668]<?php function del_install() { if(!unlink("install.php")) die("Nie mogę skasować pliku install.php"); echo"Właśnie skasowałeś plik <b>install.php</b>. "; } switch($go) { case "install": del_install(); break; } ?>[/php:1:c928594668] Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
-------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
|
|
![]()
|
|
shadow jak zrobić żeby zmienne było w nowych liniach wiem ze funkcją n lub nl2br :wink:
-------------------- „Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to, kim jest;
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat shadow jak zrobić żeby zmienne było w nowych liniach wiem ze funkcją n lub nl2br :wink:
nl2br powiadasz ![]() Wystrarczy na koncu napisać n i po sprawie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 5 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Wołów/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powyzej zamieśiłem jeszcze raz kod instalacji. napisł go moj kolega, a ja go lekko przerobiłem (zastosowałem $_POST itp.).
Pozdrawiam! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 14:32 |