![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 3 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Starogard GD->Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy jet możlwiość zwróceni obiektu do klasy
![]() np
i teraz pytanie czy ten obiekt bedzie tak jakby w srodku (referencja) czy tylko kopia, jaki bedzie miał zasięg?? Prosze o wytłumaczenie szukałem czegoś podobnego ale książki to opisują jakieś proste przykłady ;( Ten post edytował toch18 14.05.2008, 13:48:25 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
obiekty przekazywane są przez referencję (mowa tu o php5 oczywiscie)
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 3 Dołączył: 4.01.2007 Skąd: Starogard GD->Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak ale jaki zasięg bedzie posiadać ten obiekt
jeżeli zwróce go do konstrukta np
i wtedy mam dostęp do wszyskich zmiennych i funkcji publicznych ![]() słyszałem że nie powinno sie robic klas bogow, hmm ale nie wiem jak rozwiazac problem dzialania mojej klasy mój obiekt(bedzie tylko jeden) powinien obsłużyć całą baze danych |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat i wtedy mam dostęp do wszyskich zmiennych i funkcji publicznych Tak, tak jak do normalnego obiektu.Cytat słyszałem że nie powinno sie robic klas bogow ke? a co ma obiekt bazy danych do Boga? Obiekt jak obiekt, jesli ma byc dostepny wszedzie to ma byc i basta, szczegolnie ze to obiekt bazy danych. Z reguly tworzy sie jeden taki obiekt (pomijam przypadki gdy dzialasz na kilku bazach danych naraz)
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
klasa boga to taka co robi wszystko ...
z założeniami OOP powinno się wszysko rozbijac na kilka osobnych |
|
|
![]()
|
|
Cytat klasa boga to taka co robi wszystko ... To zrozumialem. Chodzilo mi oto co ma klasa DB do wszystkiego? Obiekt DB ma obslugiwac baze danych i zaden z niego Bog. Robi tylko swoje.No chyba ze ty robisz obiekt bazy danych, ktory bedzie zwracal ci wszystkie rekordy z tabeli 1, wszysktie rekordy z tabeli2.... wszystkie rekordy z tabeli 1 posortowane rosnąca.... itd No ale na taki "genialny" pomysl chyba nie wpadles? ![]() ps: popraw tytul na male litery bo teraz sie drzesz a darcie na forum nie jest mile widziane -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no miałem coś podobnego w zamiarze że kilka tabelek poukładanych
hmm tzn zrobiłem to nie co inaczej zrobiłem sobie funkcje saveLastQuery($title) i ona sobie zapisuje zapytanie do tablicy dzieki temu mam czesc uchwytów które sobie ładuje przy byle okazji ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:29 |