![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moje logowanie na sesjach wygląda tak że raz sprawdzam czy $form_uzyt i $form_haslo jest prawidłowe i ustawiam zmienną sesji $ses_uzyt=$form_uzyt i później tylko sprawdzam czy zmienna ta nie jest pusta.
Dopiero co zacząłem używać tego rodzaju logowania i zauważyłem że można łatwo to obejśc znając nazwę zmiennej sesji. Wystarczy ustawić tą zmienną w adresie przegladarki (.../private.php?ses_uzyt=ktokolwiek) Jeśli macie logowanie realizowane w podobny sposób to radzę to sprawdzić Ja swoją stronę zabezpieczyłem w ten sposób że czyszczę $ses_uzyt zanim ją zarejestruję. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 152 Pomógł: 0 Dołączył: 15.05.2002 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm ... a slyszales kiedys o tablicach $_SESSION
![]() btw. chyba nie do konca Cie rozumiem ... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cos jednak nie dokonca doczytales o tych sesjach panie marian :wink: .
Zmienne sesyjne przypisujesz w ten sposob: [php:1:4fe531289c]<?php # na samym poczatku dokumentu musi sie znalesc session_start(); # pozniej rejestrujesz zmienne sesyjne $_SESSION['uzytkownik']="marian"; $_SESSION['haslo']="phpking"; ?>[/php:1:4fe531289c] Na stronie sprawdzajacej: [php:1:4fe531289c]<?php session_start(); # sprawdzanie czy zmienne sesyjne sa zarejestrowane if(empty($_SESSION['uzytkownik'])||empty($_SESSION['haslo'])){ # jesli nie to przekierowujemy uzytkownika na strone logowania header("Location: logowanie.php"); }else{ print "Witam ".$_SESSION['uzytkownik']." na mojej stronie."; } ?>[/php:1:4fe531289c] -------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
php - Kompendiu (Autor bliżej nieznany)
Cytat Wydruk 7.1. Uruchamianie sesji i inicjowanie zmiennych
<?php session_start(); session_register( "aUser", "aAccount" ); $aUser = "Cidnie"; $aAccount = "1016"; ?> <html> <head> <title>Podstawy sesji: Strona 1</title> </head> <body> <?php print( "Użytkownik: $aUser<br>" ); print( "Konto: $aAccount<br>" ); ?> <br><br> <a href="listing2.phtml">Przejście do strony 2</a> </body> </html> Wydruk 7.2. Użycie zmiennych sesji z wydruku 7.1 <?php session_start(); ?> <html> <head> <title>Podstawy sesji: Strona 2</title> </head> <body> <?php print( "Użytkownik: $aUser<br>" ); print( "Konto: $aAccount<br>" ); ?> </body> </html> i tak również to działa No przez $_SESSION[] to już chyba problem znika zupełnie... PS. Z tym phpkingiem to nie przesadzajmy - dopiero się uczę :wink: |
|
|
![]()
|
|
mam jeszcze w takim razie pytanie:
jak sprawdzacie czy zmienna jest zarejestrowana: 1. [manual:9cbfa2d7c5]session_is_registered[/manual:9cbfa2d7c5] 2. isset($_SESSION[]) Po przeczytaniu manuala trochę zgłupiałem... Dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odp. 2
Btw. przecież w manualu pisze jak wół: Cytat Notatka: Jeśli użyta została tablica $_SESSION (lub $HTTP_SESSION_VARS dla php 4.0.6 lub starszych), do sprawdzenia czy zmienna została zarejestrowana w sesji należy użyć funkcji isset() na tablicy $_SESSION.
|
|
|
![]()
|
|
No tak, zgłupiałem bo obydwa sposoby sprawdzania czy zmienna jest zarejestrowana u mnie działały:
Dopiero pózniej sprawdziłem wersję php: 4.2.0 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 20:03 |