![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mam następujący problem.
mam stringi wejściowe o następującej postaci: Lublina Barcelony albo złożonej: Gdańska, Katowic, Krakowa, Poznania, Warszawy, Wrocławia -które to określają miejsce/a wylotu. Natomiast ja potrzebuję z tego uzyskać kod lotniska np. kraków -> KRA, worcław ->WRO itd. ewentualnie nazwę jednego miasta np. Barcelona Jak zrobić by dla tego typu stringów uzyskać kod lotniska albo nazwę miasta w mianowniku? a gdy podanych jest więcej miast, to uzyskać kod lub nazwę pierwszego, albo losowego? Kody lotnisk: http://wklej.org/id/51d14aeacb ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu? -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszczególne miasta możesz rozdzielić przy użyciu explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Mając nazwę maista i przypisany do niego kod chyba nie trudno wybrać kod lotniska ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Mając nazwę maista i przypisany do niego kod chyba nie trudno wybrać kod lotniska ![]() Problem w tym, że na wejściu miasto/miasta mam w dopełniaczu a potrzebuję z tego kod lotnicka albo chociaż nazwę miasta w mianowniku. -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jeśli kod lotniska to pierwsze trzy litery miasta, to tak jak ktoś pisał wyżej użyj explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual i dodatkowo substr" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Co do drugiego pytania to zapomnij, chyba że zrobisz sobie dodatkową tabelę z odpowiednikami.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 29.10.2007 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli to ma działać dłużej i w szerszym zakresie to zaimportuj dane do bazy sql odpowiednio je rozdzielając i problem z głowy. Poprzez odpowiednie zapytanie uzyskasz potrzebne Ci dane.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 6 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli kod lotniska to pierwsze trzy litery miasta, to tak jak ktoś pisał wyżej użyj [manual\]explode\[/manual\] i dodatkowo [manual\]substr\[/manual\]. Co do drugiego pytania to zapomnij, chyba że zrobisz sobie dodatkową tabelę z odpowiednikami. Formalnie to kody lotnisk nie biorą się od pierwszych trzech literek nazwy miasta gdzie dane lotnisko jest zlokalizowane, a określają je kody IATA. Np. lotnisko w Katowicach ma kod KTW, a w Warszawie ma WAW. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 14:14 |