![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Po krótce przedstawię mój problem ![]() Chciałbym wykonywać polecenia powłoki ze strony php. Wykorzystuję exec(), system(), passthru(), ale jest pewien problem. Polecenia, które chciałbym wykonać potrzebują praw roota (operacje na plikach), a użytkownik www (serwer apache 1.3) nie ma takich uprawnień. Sudo też chyba jest kłopotliwe, bo www chyba jest typu nologin. Czy jest jakieś proste rozwiązanie, aby móc z poziomu strony www wykonywac polecenia powłoki z uprawnieniami roota? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mozesz to inaczej zrobic. WWW loguje operacje do pliku, a croon roota je odczytuje i wykonuje.
Oczywiscie o ile twoje zadanie da sie w ten sposob zrobic. Nie musisz uruchamiac apacha na www, ew. zmodyfikuj to konto, ale do sudo i tak musisz jakos haslo podac Ten post edytował dr_bonzo 13.05.2008, 12:56:45 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm, mbym sprobowac uruchomic apache jako uzytkownik roota lub inny a pozniej sprobowac polecenia sudo. Pomysl dobry tylko... jak wlaczyc apache jako inny uzytkownik niz www? Bo jesli zmieniam w httpd.conf user i group to nie chce wlaczyc sie wcale
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Zmień właściciele i grupę.
Kod chown && chgrp i uruchom apache jako root, tylko nie jest to zbyt bezpieczne. |
|
|
![]()
|
|
okej
![]() udało się odpalić apache jako własnego użytkownika, ale nie root ![]() więc żeby mieć dostęp do niektórych poleceń musiałbym wykorzystać sudo zeby przejśc na tego roota. próbuję tak: exec("sudo su"); i pojawia się taki problem, że wtedy trzeba podać hasło dla tego roota. Tylko nie wiem jak to przesłać poleceniami system lub exec... To jedno pytanie ![]() A drugie pytanie... webdicepl... Czy możesz sprecyzować jak i gdzie lub czemu zmienić tą grupę i właściciela? do pliku httpd.conf? czy coś innego... bo tego to no capito niestety.... Ten post edytował leClerCk 13.05.2008, 15:44:54 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem, jak w końcu chcesz uruchomić apache? Jako root czy zwykły użytkownik?
|
|
|
![]()
|
|
najlepiej jako root
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:49 |