![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam!
Mam menu strony, którą zrobił ktoś inny, a ja się z nią męczę, bo ciągle się okazuje, że jest coś do poprawienia. Problem w tym, że nie znam php. To, czego jestem w stanie się domyślić w związku z tym, że gapię się w kod jak sroka w kość, jakoś udaje mi się poprawić. Ale tu zupełnie nie rozumiem, dlaczego nie działa... Raportuje mi błędy w szóstym wierszu.
Jak na moje oko, kod jest "przekombionwany" trochę, ale nie mam pomysłu, co z tym począć. Może to to, a może coś innego. Ma ktoś jakieś sugestie? Bardzo mi się przydadzą wszelkie uwagi, co pozmieniać, żeby działało. Kinga |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie potrzebnie
, daj
2. Zakładam, że nie masz zdefiniowanego ROOT_DIR Daj przed kodem pokazanym
zamiast "ścieżka" podaj adres główny swojej strony. Jeśli to nie pomoże, podaj jaki błąd otrzymujesz. Ten post edytował sniezny_wilk 13.05.2008, 00:03:58 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
W linii 6, 12 znak jest nieprawidłowy. Kod błędu: 0. Zrobiłam wszystko według powyższej instrukcji i nic...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Tu nie ma żadnego błędu - sprawdziłem. Ty sprawdź inne pliki, może coś inkludujesz? Wklej dokładną nazwę tego pliku, adres z przeglądarki i komunikat błędu.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
to może wkleję więcej kodu. zważywszy na to, że nie mojego autorstwa, nie krzyczcie bardzo
![]()
navigation.inc.php - jak w nazwie... menu, no i przez nie nie wyświetla się cała strona
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Dalej nie ma tu żadnego błędu. Jedynie ostatni nawias klamrowy tu jest niepotrzebny. Chyba, że zamyka jakiś otwarty wyżej, którego w tym pliku nie widać. W każdym razie, po jego usunięciu menu pojawia sie normalnie. Włącz php w tryb wyświetlana błędów. czyli error_reporting i display_errors - więcej o tym masz w topiku Temat: Najczestsze bledy
Jak właczysz, to powiedz, jaki błąd sie pojawia. btw. Jeśli płaciłeś za tą stronę, to jakiekolwiek pieniądze by to nie były, to przepłaciłeś ;p masakra, a najlepsze są te ify do wypisania menu - to sie załatwia 8 linijkami, nie 80 hehehe. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
To jest początek tego skryptu. Już próbuję na różne sposoby i nic. Nie pojawił mi się błąd, więc nie mam pojęcia, co jest nie tak... Po usunięciu tego nawiasu nie ma niby błędu, ale nie wyświetla. Żeby było śmieszniej - naprawdę za stronę firma wzięła dużo. Bardzo, bardzo dużo. Ale na szczęście nie moja strona i nie moja kasa
![]()
|
|
|
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
Wybaczcie post pod postem. Jeśli mam tak na każdej stronie:
to czy to znaczy, że mogę menu napisać w xml`u i osadzić w php, a i tak będzie działało? Bo chyba nie dojdę do tego, co się porobiło, że nie działa... |
|
|
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
Includuję menu napisane w html, zapisane jako php, ale gdyby jeszcze ktoś był tak dobry i powiedział mi, dlaczego menu mi wstawia na górę strony, a nie tak, jak powinno być (z prawej), to bym była wdzięczna... Można sprawdzić pod adresem
|
|
|
![]()
|
|
Pokazujesz kod, który jest sprawny. Błąd leży najpewniej w pliku strony, do której inkludujesz to menu. czy strona bez menu działa poprawnie? Mi sie menu pokazało - bez poprawnego kodowania, ale pokazało: http://img179.imageshack.us/img179/9517/tescikwh4.png
Krótko mówiąc - nie da się zdefiniować błędu bez komunikatu i bez szerszej wiedzy i kontekście (kodu, nie merytorycznym ![]() Jeśli firma wzięła kasę, to udajcie się z reklamacją - to jest śmieszne, żeby nie działało menu w oddawanym projekcie - żadne tłumaczenia nie pomogą. Gorzej, jeśli to po prostu firma krzak, albo "firma" tylko z nazwy. Ten kod jest jakości zerowej, pisany przez totalnie początkującego. Najlepiej odżałujcie kasę i zlećcie to komuś, kto to zrobi dobrze, a przynajmniej z głową. Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
|
|
-kangurek91- |
![]()
|
Goście ![]() |
Reklamacja swoją drogą, ale dobrze by było, żeby strona do tego czasu działała, bo jest ważny festiwal, który trzeba promować i muszę to jakoś doprowadzić do sensownego stanu dzisiaj. Po prostu nie mam wyboru...
Mam napisane menu w xml i działa, znaczy wczytuje je, ale na górze strony. W którym miejscu i jak je wstawić, żeby normalnie wyświetlało?
Rozumiem, że w tym momencie, kiedy w Navigation.inc.php nie mam odwołania do , nie jest ten fragment potrzebny? Ale co dalej? gdzie to paskudztwo umieścić? Wybaczcie, że tak głowę zawracam... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 20:34 |