![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem..
Zapisuje do tabel mysql'a date w postaci 2008-05-12 I nie wiem teraz jak zrobic aby wyciagnac ten rekord w postaci numeru tygodnia.. Chce zrobic cos na zasadzie filtrowania rekordow.. dzien, tydzien, miesiac, wszystkie.. do tygodnia wydaje mi sie idealne date(W); tylko tak jak pisze wyzej nie wiem jak zrobic aby skonwertowac pobrana date klasyczna w numer tygodnia i przyrownac ja do aktualnego numer a na koniec wyswietlic rekordy pasuajce do kryterium.. help ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 7 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli chodzi Ci o sprawdzenie, w którym tygodniu roku wypada dana data, to sluży do tego w MySQL funkcja weekofyear().
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...tion_weekofyear Np.:
JL |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to potrafie zrobic robie to za pomoca
$tydzien=date("W",strtotime($r['data'])); tylko nie wiem jak to wdrozyc do polecenia mysql bo jesli mam ta date moja w formacie Y-m-d $akt_data=date(W); to zapytanie WHERE data='$akt_data' zwroci pusta tabele poniewaz z lewej strony mam 2008-05-12 a z prawej 20 jak podczas pobierania pola data z bazy zmienic jego forme? dodam ze
zwraca pusta tabele Ten post edytował buliyo 12.05.2008, 23:06:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 7 Dołączył: 4.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Więc nie rób tej zamiany w PHP, lecz w MySQL-u:
JL udalo sie! moj blad lezal w glupim zapisie pola w '' Pozdrawiam i dziekuje! Zostawiam pomagam oczywiscie Ten post edytował buliyo 12.05.2008, 23:11:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja jeszcze dodam, dobra praktyka: unikaj stosowania NOW() w zapytaniach do mysql. Takie zapytania nie są cachowane.
Lepsze będzie:
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 13:36 |