|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam Wszystkich.
Mam takie pytanie. Otóż: W jedenym ze skryptów swojej aplikacji stworzyłem formularz, za pomocą którego użytkownik wybiera plik i za pomocą przycisku submit, plik przesyłany jest do adresata. Chciłbym aby przed wysłaniem pliku (pdf), użytkownik miał mozliwośc podglądu tego własńnie pliku (w celu upewnienia się czy oby na pewno odpowiedni plik został wskazany). Ponieważ po wybraniu pliku w INPUT type="file" pokazuje mi się pełna ścieżka do pliku, zadałem sobie pytanie czy może nie da sie jej wyświetlić jako link otwierający tegoż pdfa w nowym oknie. Obecnie jesli user chce sprawdzić jaki plik dołącza musi przekopiować scieżkę z formularza do paska adresu przeglądarki. Próbowałem dodać drugi przycisk "Podgląd", ale nie wiem jak, gdyż wcześniej w <FORM ACTION > określiłem już link skryptu, do którego przesyłem dane z formularza. Z góry wielkie dzięki za wsparcie. Pozdrawiam |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 3 Dołączył: 21.04.2007 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%)
|
a może wykorzystaj JS i onclick?
-------------------- ![]() |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie da się. Wynika to ze sposobu przesyłania danych za pomocą <input type=file>... Gdyby nie było problemów z pseudo-przeglądarkami, a pozostałe byłyby na bierząco ze standardami to na pewno w3c dałby im coś do roboty
-------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja nie widzę problemu, który by miał stanąć na drodze. Po wybraniu pliku i pokazaniu się już ścieżki, można używając JavaScript utworzyć link,button, co się chce.Tworzymy sobie np. link tylko trzeba jedynie pamiętać, że do pliku na dysku odwołuje się nie przez http:// a przez file:///C:/katalog/farma.jpg .
Pozdro. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 910 Pomógł: 44 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (20%)
|
spróbuj może <a href="link"><input type="text"></a>
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
<a href="link"><input type="text"></a> Co ma niby z tego wyjść? -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
To przecież są podstawy JS.
Kod <input type="file" id="plik" /> <input type="button" value="Podgląd" onclick="showPreview();" /> <script type="text/javascript"> function showPreview() { el = document.getElementById("plik"); alert(el.value); } </script> Nie wiem jak w IE. Nie mam windy postawionej, więc nie sprawdzę. P.S. Przenoszę na przedszkole. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 437 Pomógł: 42 Dołączył: 16.04.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Niech mi ktoś powie mi, jak zrobić, że jak wybiorę plik i kliknę "Podgląd" (u mnie "Dodaj") to żeby to co ma być w alert przeskoczyło do input o nazwie ukryty
Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam, Sebekzosw Ten post edytował sebekzosw 12.05.2008, 20:29:46 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 |
Rozumiem, że dział nazywa się przedszkole, rozumiem, że można nie znać js, ale to jest tak podstawowa rzecz, że wypadałoby jej poszukać na google.
Dla potomnych: Kod function showPreview() { el = document.getElementById("plik"); document.getElementById("ukryty").value = el.value; } Na przyszłość polecam bardzo dobrą dokumentację JS. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Na Windzie pod IE oraz pod Firefoxem gdy kliknę podgląd, dostaję tylko komunikat z pełną ścieżką do pliku, a nie podgląd dokumentu.
najlepiej jakby zadziałało zamiast alert window.open(el.value) Ten post edytował domel90 12.05.2008, 22:33:24 |
|
|
|
| --domel90-- |
|
|
Goście |
Jeśli testowo utworzę link do dysku c
<A HREF="file:///C:/">Dysk C</A> To mi nie działa, ani pod IE ani pod Firefoxem |
|
|
|
|
|
|
Pisałeś, że chcesz przeglądać plik, więc podlinkuj plik na dysku a nie 'katalog':)
-------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
<A HREF="file:///C:/test.pdf">test</A>
też nie działa. Uprawnienia dałem full |
|
|
|
|
|
|
U mnie działa:
Kod <a href="file:///C:/mksbasel.cpp.log">plik</a> plik to akurat plik tekstowy na dysku c. -------------------- |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza |
<A HREF="file:///C:/test.pdf">test</A> też nie działa. Uprawnienia dałem full U mnie działa: Kod <a href="file:///C:/mksbasel.cpp.log">plik</a> plik to akurat plik tekstowy na dysku c. Założę się, że ~domel90 testuje to na serwerze "produkcyjnym", natomiast ~lord_t testuje to na localhoście. Nie można wczytać pliku z dysku klienta. Przecież gdyby to było możliwe to byłaby to bardzo poważna luka w bezpieczeństwie. Możnaby przeglądać pliki z hasłami itp. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 03:15 |