![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 392 Pomógł: 7 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym się zapytać o jedną rzecz. Mianowicie chodzi mi o adres IP.
Napisałem skrypt, który wykonuje pewną czynność, gdy początek adresu IP użytkownika jest równy temu w zmiennej. Dokładnie chodzi o pogrubiony kawałek: xxx.xxx.xxx.xxx
Ten skrypt działa bo sprawdzałem. Gdy w zmiennej wpisałem początek IP równe mojemu działał, natomiast gdy w zmiennej wpisałem początek IP inny niż mój nie działał. Jednak każdy kraj ma więcej niż jeden początkowy numer IP, a do jednej zmiennej chyba nie da się przypisać kilku liczb. Pomyślałem więc o tablicy. Chodzi o skrypt, który odczytyłałby IP użytkownika, następnie przeszukiwałby tablicę i jeżeli początek adresu IP użytkownika jest równy liczbie znajdującej się w tablicy wykonywałby pewną czynność, gdy taki numer nie znajduje się w tablicy nic by nie robił albo zwracał false.
Ten skrypt już nie działa. Nie wiem czy dobrze się za to wziołem i gdzie są błędy. Interesuje mnie również rozwiązanie z kilkoma tablicami (kilka krajów). Prosiłbym o pomoc w tej sprawie. Dopiero początkuje w PHP (z forum włącznie), więc proszę o wyrozumiałość. ![]() Ten post edytował Szunaj85 11.05.2008, 21:21:56
Powód edycji: Poprawiłem tą choinkę. /webdicepl
-------------------- Jeśli Ci pomogłem wciśnij
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:42 |