![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie,
Dopiero zaczynam swoją przygodę z php. Wykonałem szablon strony w którym menu jest zrobione za pomocą php. Niby wszystko działa tylko, że mam problem z walidacją bo są błędy w linkach. Przykładowy link wygląda tak: <a href="index.php?podmenu=subusl&go=sieci">Sieci komputerowe</a> a całe menu jest includowane do szablonu. W3C pokazuje mi błąd przy drugim znaku równości, nie wiem jak to poprawić. Szablon strony wygląda następująco:
Powód edycji: Dodałem bbcode. /webdicepl
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co to jest?
Kod <<?php ?>?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?<?php ?>>
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
w takim razie czy
jest taki sam jak
Ten post edytował piotrooo89 11.05.2008, 20:11:01 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
tak to jest to samo, tylko że serwer na którym mam zawieszoną stronę nie interpretuje tego w ten sposób i trzeba ten fragment umieścić w takiej formie jak napisałem. Dawno już z tym walczyłem ale jak dobrze pamiętam to chyba chodzi o to że jak nie dodam tego tych fragmentów:
Kod <?php ?> to cały prolog jest interpretowany jako kod php (mam nadzieję, że nic nie namieszałem). trochę opiszę samo działanie menu. Menu jest dwuczęściowe, tj. jest menu główne (niezmienne) i menu boczne (podmenu), które jest różne w zależności od wybranej zakładki w głównym menu. Czyli żeby było prościej opiszę problem na przykładzie, np. mamy główne menu, które w zakładkach ma: komputery sieci programy kontakt i te cztery linki są statyczne, a teraz w zależności od tego co zostanie kliknięte w podmenu pojawi się odpowiednia lista linków np. po kliknięciu linku komputery w menu głównym w menu bocznym pojawi się: stacje robocze notebooki serwery i dopóki będziemy się poruszać w obrębie menu bocznego to ono również będzie statyczne, ale po kliknięciu np. w "programy" menu boczne zmieni się i zobaczymy w nim np. programy księgowe programy magazynowe systemy operacyjne.... taki efekt udało mi się osiągnąć, jednak nie jest to zgodne z w3c i nie mogę się z tym uporać, może ma ktoś jakieś inne rozwiązanie, które nie będzie miało błędów przy walidacji? linki wyglądają tak:
i to z nimi jest problem, poza nimi cała strona przechodzi walidację. Sprawdzałem też jak będzie się zachowywał walidator kiedy przekażę tylko jendą zmienną i okazało się że wtedy link jest zgodny z w3c. Mam nadzieję, że ktoś jest w stanie mi pomóc. jeśli chodzi o walidację to taki jest jej efekt (oczywiście to tylko fragment) ale tylko takie są błędy chociaż jest ich dużo ze względu na rozbudowane menu: Line 46, Column 41: general entity "go" not defined and no default entity. … <a href="index.php?podmenu=subind&go=ofirmie">o firmie</a> &nb… ✉ This is usually a cascading error caused by a an undefined entity reference or use of an unencoded ampersand (&) in an URL or body text. See the previous message for further details. Line 46, Column 43: reference not terminated by REFC delimiter. … <a href="index.php?podmenu=subind&go=ofirmie">o firmie</a> ✉ If you meant to include an entity that starts with "&", then you should terminate it with ";". Another reason for this error message is that you inadvertently created an entity by failing to escape an "&" character just before this text. Line 46, Column 43: reference to external entity in attribute value. … <a href="index.php?podmenu=subind&go=ofirmie">o firmie</a> ✉ This is generally the sign of an ampersand that was not properly escaped for inclusion in an attribute, in a href for example. You will need to escape all instances of '&' into '&'. Line 46, Column 43: reference to entity "go" for which no system identifier could be generated. … <a href="index.php?podmenu=subind&go=ofirmie">o firmie</a> ✉ This is usually a cascading error caused by a an undefined entity reference or use of an unencoded ampersand (&) in an URL or body text. See the previous message for further details. Line 46, Column 40: entity was defined here. <a href="index.php?podmenu=subind&go=ofirmie">o firmie</a> &nb Ten post edytował ebit 11.05.2008, 20:17:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chya jestes w bledzie is_file() sprawdza czy dany argument jest plikiem tak jak is_dir() sprawdza czy dany argument jest katalogiem a file_exists() sprawdza czy plik istnieje moze ifa popraw na to:
Lub nawet is_file() mozesz nawet wyrzucic P.S tutaj masz blad LFI i nawet poinson null byte ale zapewne nie zadziala bo sa slashe na sevie daj dozwolone pliki do array() i sprawdzaj czy podany argument zmiennej $go jest dozwolonym plikiem jak nie to error i wtedy zadne is_file()/file_exists() nie sa ci potrzbne Ten post edytował marcio 11.05.2008, 21:19:51 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
zamieniłem ten fragment kodu na taki jak napisałeś, dzięki za tą uwagę, a nie wiesz co jest tam źle zrobione z tymi linkami, że nie akceptuje ich walidator?
...bo nie ukrywam, że to mi najbardziej dokucza. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałeś zamiast znaku & użyć encji? Tzn &
Validator sam sugeruje Ci takie rozwiązanie - wystarczyło po prostu uważnie przeczytać wypluwane przez niego błędy ![]() Ten post edytował Shili 12.05.2008, 11:14:43 |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, muszę się jeszcze wiele nauczyć, a tymczasem mam:
Passed validation ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 10:00 |