![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 6.04.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę program którego jeden z modułów wymaga połączenia z bazą danych MsSql - baza WF Maga. Serwer wystawiony jest na zewnętrznym IP, jest login, hasło itd. Używając Microsoft SQL Server Managera bez problemu łączę się zdalnie z bazą danych. Pinguje jej IP i również ping zwraca odpowiedź. Próbowałem dokonać połączenia poprzez następujące metody: 1. Baza MDB2 ze sterownikiem mssql (wszystko zainstalowane poprawnie, system na którym pisany jest skrypt to FreeBSD 6.2). 2. Próbowałem używać funkcji mssql_connet(... I każda z tych metod zwracała błąd o nie możliwości podłączenia się do bazy. MDB2 Error: connect failed - connect: [Error message: unable to establish a connection] ** mssql(mssql)://zzz:zzz@zzz/WAPRO Poprzez zzz wymazałem dane dostępowe na potrzeby tego postu. Czy ma ktoś jakiś pomysł? Mogę jeszcze dokleić informacje z debugera MDB2 Pozdrawiam, Dominik |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 24.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej udało mi się własnie zestawić połaczenie z FreeBSD do MSSQL Express 2005 na Win XP.
Wiec tak w FREEBSD /us/local/etc/freetds.conf [NAZWHOSTA] host = IP instance = SQLEXPRESS port = port na którym nasłuchuje SQL tds version = 8.0 do tego skompilowałem w php5 moduly - php5-mssql - php5-odbc w pliku etc/hosts dopsiałem maszyne z winXP W ustawieniach SQL serwera powłaczałem obsługe TCP/IP. i mi zaczęło sie łączyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 22:38 |