![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Utworzyłem skrypt, kóry liczy mi liczbę newsów każdego użytkownika. Chciałbym go rozszerzyc tak aby oprócz tego liczył mi jeszcze liczbe newsów dziś, wczoraj, w ciagu 7 dni i w ciągu 30 dni. Mógłbym to zrobić zwiększając liczbę zapytań do bazy danych. A chodzi mi o to, aby używać jak najmniej zapytań do bazy danych. Więc czy ma ktoś jakiś pomysł?
Zapytanie o którym mowa: "SELECT count(*) AS ilosc_artykul, rodzaj_newsa FROM newsy WHERE id_uzytkownik = ".$rekord['id_uzytkownik']." GROUP BY rodzaj_newsa ORDER BY ilosc_artykul DESC"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Co do dzisiaj to robisz tak dajesz kolumne czas int(15) do ktorej zapisujesz date dodania za pomoca time() Potem robisz zapytanie ktora sprawdza czy news jest starszy niz jeden dzien czyli 60*60*24 cos takiego
Cos takiego -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem jak to zrobić. Chodzi mi czy nie można tego zrobić jakoś za jednym zamachem, bo dodanie 4 dodatkowych zapytań do bazy danych (dzisiaj, wczoraj, 7 dni, 30 dni) zwiększy czas generowania strony.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
SELECT ( SELECT count( costam ) FROM blah ..... ) AS wartosc_1, ( SELECT ...... ) AS ....
itd -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Nie bardzo wiem jak wykorzystać twoją podpowiedź, mógłbyś napisać mi jakiś przekład bez skrótów typu ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 576 Pomógł: 14 Dołączył: 9.11.2005 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Przeciez wyraznie Ci napisal
itd.. Ten post edytował Lonas 12.05.2008, 06:03:42 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Przeciez wyraznie Ci napisal
itd.. Wpisałem
I jest błąd Stowrzyłem takie zapytanie: I z tego wynikało by, że mam 3 zwykle newsy i 3 wydarzenia, co jest nie prawdą. Widzać to na załączonym powyżej obrazku. Nadal nic się nie zmieniło i utworzyłem drugi skrypt, który tym razem generuje dobrze, ale używam do tego oddzielnych zapytań do bazy danych co wiąże się z dłużej wykonywanym skryptem i większą ilością linijek, no ale trudno. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:42 |