![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 20 Dołączył: 13.05.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam taką strukturę bazy którą chcę zmodyfikować do jak najpoprawniejszej postaci. ![]() Centralną częścią jest tabela "payments" która przechowuje informacje o: - idproduct - produkt za jaki odnotowano płatność - idtitle - tytuł płatności - idaccount - numer konta - date - data odnotowania płatności Teraz istotną sprawą jest to że wpłata klienta może zostać podzielona na kilka osób dlatego też założyłem tabelę "payments_client" która przechowuje informacje o wysokości wpłaty klienta oraz jego identyfikator. Kolejny krok to rozdzielenie płatności klienta na elementy w ramach jednego produktu dlatego też istnieje tabela "payments_items". dlaczego płatność klienta jest dzielona ? Ponieważ załóżmy że mamy zestaw komputerowy który składa się z monitora i stacji są to obiekty które muszą zostać rozdzielone ze względu np. na różne stawki VAT. Ostatnia sprawa to zwrot płatności, jednak należy uwzględnić że nie musi zostać zwrócona cała płatność a jedynie jej część a ze względu na konieczność określania poziomu wpłat za dany obiekt wydaje mi się konieczne dokonywanie zwrotu na poziomie elementu. Chciałem się dowiedzieć co sądzicie o tej strukturze oraz możliwościach jej modyfikacji ? -------------------- Kurs Video PHP i MySQL, porady-it.pl - gotowe rozwiązania dla webmasterów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 17:52 |