![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie, chcę zapamiętywać pewne zmienne, w pewnych sytuacjach więc ładuję je do bazy mysql i teraz gdy robie select na bazie otrzymuję zmienną np:
Kod $zmienna = $a_row['url'];// (odczyt z bazy) //zalozmy ze w zmiennej jest $zmienna = ' $zm1 = 1; $zm2 = 3; $zm3 = "a"; $zm4 = "b"; $zm5 = "5" '; Co zrobić, aby w pliku php powyższe zmienne zaczęły poprawnie funkcjonować? Jak wpiszę Kod echo '<? '.$zmienna.'?>'; to niestety nie działa. PS. pytanie z innej beczki, czy istnieje taka zmienna systemowa (SERVER ?) w której mógłbym modyfikować pasek adresu strony www w przegladarce? Czyli np. wchodzę przez formularz na stronę: Kod www.jakasstrona.pl?id=1&id2=2&id3=6 odczytuję zmienne GET i POST modyfikuję w oknie przegladarki pasek url powiedzmy na Kod www.jakasstrona.pl?cos=5 Pozdrawiam i dziękuję. Ten post edytował php_boj 9.05.2008, 10:16:30 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 441 Pomógł: 71 Dołączył: 3.09.2007 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi Ci o zmianę samej zawartości paska adresu to .htaccess i mod-rewrite, a jeśli chcesz przekierować użytkownika na stronę o innym adresie to header("Location: adres")
Ten post edytował zzeus 9.05.2008, 10:10:20 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@php_boj
Proszę dodać bbcode do postu, inaczej zostanie zamknięty. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@zzeus - tak do tej pory stosuję przekierowanie 301, ale myślałem, że może zbedne będzie przeładowanie strony.
@batman - Panie Admine czy juz lepiej? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
musisz wykonac
eval($zmienna); ale zeby dzialalo to kod php musi konczyc sie ; a u ciebie jest $zm5 = "5" bez ; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@batman - Panie Admine czy juz lepiej? Ale po co od razu się złościć ![]() A co do Twojego problemu:
Nie sprawdzałem, czy zadziała, ale nie powinno być większych problemów. A drugiego pytania nie do końca rozumiem. Co chcesz osiągnąć? -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Oba przykłady działają tak jak chcę
![]() dzięki wielkie @cbagov oraz @batman. Ale po co od razu się złościć ![]() A kto powiedział, że się złoszczę? źle mnie odbierasz, po prostu wyraziłem skruchę ![]() jestem nowy na tym forum, i fakt lepiej się czyta z bbcode. W drugim pytaniu chodziło mi o skrócenie urla który jest wysyłany metodą GET, a w którym zawarte jest multum zmiennych $_GET, nie wiem, jakoś to zakodować, skompresować a później po przesłaniu rozkodować, zdekompresować i na podstawie tej zawartości wyświetlić. Lub jak już terzeba to wysłać te wszystkie zmienne z formularza metodą GET, ale, bezpośrednio po przesłaniu w oknie przeglądarki podmienić adres na krótszy. I teraz jeśli jakś user lub bot wszedłby na ten krótszy adres, zostałby on rozkodowany w locie przerobiony na zwykły i wygenerowana zawartość na jego podstawie. Do tej pory robię to zapisując każdy wygenerowany przez formularz url w bazie mysql, nadaje mu identyfikator, gdy się taki powtórzy to mam już krótki adres z bazy oparty o identyfikator. Problemem może być tylko bardzo wiele rekordów przy tym rozwiązaniu. Masło maślane... straciłem ochotę na tłumaczenie ![]() może przykład, wchodząc w szukajkę na np. otomoto.pl, mamy do wyboru mnóstwo opcji, które są wysyłane metodą GET (chyba) a po kliknięciu na szukaj mamy króciutki adres..., jak oni to zrobili? Pozdrawiam Ten post edytował php_boj 9.05.2008, 12:12:54
Powód edycji: poprawiłem błedy ortograficzne
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pamiętaj że poza GET jest jeszcze POST. Jeśli wyślesz wszystko formularzu to dane znajdą się w $_POST a adres URL, który zawiera dane GET (znajdujące się później w $_GET) będzie krótki.
|
|
|
![]()
|
|
@mike - tak pamietam, tylko jezeli wysyłasz parametry wyszukiwania i chciałbyś je np. posłać komuś przez GG, albo wkleić gdzieś na forum to przy metodzie POST tego nie wykonasz, bo adres zawsze jest taki sam.
Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Na otomoto wszystko jest przekazane w adresie i nie jest on wcale taki krótki jak podajesz. Poza tym nie ma sensu skracanie na siłę adresu tylko po to, by ładnie wyglądał w przeglądarce. Jako przykład mogę podać mobile.de. Na tej stronie jest jeszcze dłuższy adres.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
@batman - na otomoto popatrz ile wysyłasz danych z formularza a ile jest widocznych w url-u. zaledwie kilka niezbędnych.
Pozatym, nie mam nic przciwko adresom długim, ale bez przesady, kiedyś za coś takiego leciało się do suplemental index, nie wiem jak teraz. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zawsze możesz cacheować parametry wyszukiwania.
Ktoś szuka czegoż z dużą ilością parametrów, Ty zapisujesz te parametry gdzieś i oznaczasz na przykład h3Hdug97B, później jak ktoś wywoła adres.pl/search?searchId=h3Hdug97B to odczytujesz cache i wiesz o co chodzi. Tylko ... czy jest sens? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak sie uprzesz to mozesz zakodowac na bitach, wtedy na 1 znaku - bajcie masz np 8 switchy ON/OFF, nie spominajac o kombinacjach, nie wspominajac o linku gdzie np parametr masz ?a=ABCD04 - czyli dla wygody szesnastkowo, takze skrocic to nie problem.
Kwestia czy nie przesadzisz z mechanizmem code/decode ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 14:31 |