![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, podczas pisania pewnej aplikacji narodził się błąd. Mianowicie chodzi o zapytanie lub coś czego właśnie nie znam
![]() A mianowicie mam 2 tabele w bazie danych o strukturach: Gallery:
Photos:
oraz plik: offer.php (część kodu)
Chcę, aby wyświetlane były dwie kolumny zdjęć. Przykład: Galeria1 *zdjęcie1 | zdjęcie2* Galeria1 ******zdjęcie3**** Galeria2 ******zdjęcie1**** Galeria3 *zdjęcie1 | zdjęcie2* Galeria3 *zdjęcie3 | zdjęcie4* Prosze o pomoc Ten post edytował batman 10.05.2008, 09:39:45
Powód edycji: modyfikacja tytułu
-------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
kresh Darti piotrekkr Bez nich wiele bym nie zrobił. Dzięki im za to! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W temacie nazwałeś swój problem "zaawansowanym zapytaniem", a w opisanym problemie nie widzę niczego, co miałoby z tym coś wspólnego.
// Proszę o nie nabijanie postów. // ~webdicepl -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
widocznie nie rozumiesz co napisałem i co chce osiągnąć, ja widze duży związek temtu z treścią.
niepotrzebny spam -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 1 Dołączył: 9.01.2007 Skąd: Sejny/Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem leży tu zapewne w odpowiednim ułożeniu znaczników html'a i nadaniu im reguł css'a, bądź atrybutów
ustaw odpowiednią szerokość dla klasy div_body i obrazka, otocz pojedyńczy obrazek dodatkowym div'em wyrównaj go do lewej, ustaw szerokość, a będą się układać jeden obok drugiego aż sie nie zmieszczą w szerokości div_body i przejdą do nowego wiersza |
|
|
![]()
|
|
niestety z tego skorzystać nie mogę. to jest wyświetlanie jedynie w panelu administracyjnym, a co bedzie na stronie?
![]() rozjedzie sie :/ trzeba tutaj zastosować parzystość i nieparzystość -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 42 Pomógł: 1 Dołączył: 9.01.2007 Skąd: Sejny/Elbląg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz korzystać z parzystości nieparzystości najprościej będzeie zrobic if'a z operacją modulo(%), który zwraca resztę z dzielenia
np. if($i%2 == 1)echo '<br clear="all"/>'; |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
W temacie nazwałeś swój problem "zaawansowanym zapytaniem", a w opisanym problemie nie widzę niczego, co miałoby z tym coś wspólnego. // Proszę o nie nabijanie postów. // ~webdicepl Co racja, to racja. Temat nie należy do najbardziej trafionych, ale zamiast bawić się moderatora należy to zgłosić. @bemol Proszę zmienić temat na taki, który będzie lepiej oddawał naturę Twojego problemu. Mała podpowiedź, to nie zapytanie jest zaawansowane, lecz html + css. A do tego nie zaawansowany, a podstawowy. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
@batman powiedz mi więc co mam zrobić z html+css podstawowym? Co on mi pomoże?
Tutaj tylko i wyłącznie chodzi o poprawne zapytanie które wypisze mi rekordy jeden obok drugiego. Jeśli rekordów będzie nieparzysta ilość to ostatni rekord zostaje wycentrowany. Zgadzam się z konraddo trzeba bardziej w ten sposób pokombinować ![]() Właściwie już rozwiązałem ten problem, więc można zamknąć. Punkt dla konraddo. -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@bemol
1. Nie powinno wykonywać się zapytań w pętli. 2. HTML + CSS ( ewentualnie + jedna instrukcja warunkowa) załatwi Twój problem, wystarczy nieco pokombinować. 3. Tematu nie zamykam, ponieważ podejrzewam, że jeszcze będziesz miał jakieś pytania. 4. Zmieniam tytuł tematu. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Hmmm, temat nie bardzo odpowiada ale ok. Poradzilem sobie z zapytaniem, teraz jednak chodzi o wyświetlanie.
Skrypt wygląda obecnie tak:
W pętle while trzeba wpisać konstrukcje foreach, tylko kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :/ Proszę o pomoc, ale nie w postaci odnośników do kursów w których są opisane wielowymiarowe tablice asocjacyjne, bo czytalem i nie zakumałem, tym bardziej, że w tym przypadku jest to wypisanie danych z bazy. -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat W pętle while trzeba wpisać konstrukcje foreach, tylko kompletnie nie wiem jak się za to zabrać :/ Jaki foreach, poczym? Whilem iterujesz po zapytaniu, a foreachem to po czym chcesz iterowac bo nie rozumiem.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nie mam pewnosci ze to jest dobrze, ale wydaje mi sie ze whilem wypisuje wszystkie wartosci do tablicy asocjacyjnej. Teraz z tej tablicy musi posortować i przypisac odpowiednie dane do odpowiedniego GalleryID, tak żeby GalleryID posiadało nazwe(GalleryDescription), tresc(GalleryContent) i zdjecia(PhotoID - kazde zdjecie ma przypisane w bazie PhotoGalleryID, czyli kazde zdjecie jest przypisane do konkretnej galleri, oraz PhotoDescription wyswietlane w znaczniku img alt="PhotoDescription", oraz ID zdjecia, ktore odpowiada nazwie konkretnego pliku).
byc moze zawile to tlumacze ale mam nadzieje ze ktos zrozumie ;p -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 386 Pomógł: 25 Dołączył: 28.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cos takiego:
|
|
|
![]()
|
|
wyświetla prawie dobrze, tylko zamiast trzech zdjęć galerii Okna wyświetla 1 - ostanie :/
czy ktoś znalazł jakiś błąd? prosze o pomoc -------------------- Tym ludziom zaufałem i dobrze na tym wyszedłem:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 16:27 |