![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 28.03.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie, otóż czy ilość rekordów w bazie wpływa znacząco na prędkość działania zapytań wysyłanych za pomocą funkcji PHP? Czy mając bazę danych zbudowaną z dwu milionów rekordów system oparty na PHP będzie dziłać równie wydajnie jak na bazie z tysiącem rekordów? Czy przy budowaniu takich systemów i dzialaniu na takiej bazie lepiej wykorzystać jakiś inny być może płatny interfejs? Z góry dzięki za odpowiedź. |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
wszytsko zależy od szybkości łącza przepustowości serwera i od samego programisty który może napisać tak nie optymalne zapytania że baza z 100 rekordami będzie uruchamiać sie wieczność.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 28.03.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A przy założeniu, że baza i php są uruchamiane lokalnie na komputerze, i że zapytanie nie zostalo totalnie spaprane - czy php +mysql to dobre rozwiązanie przy dwu milionach rekordów, czy lepiej sięgnąć po coś innego?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
php nie ma nic do dwoch milinionow rekordow. php nie ma tez nic do miliarda rekordow. to baza ma zwiazek z rekordami i to onią sie powinienes martwic.
dla mysql 2 mln rekordow to pestka. ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
na pewno lepsze niż obsługa na plikach. bo jakbyś miał w pliku 2 000 000 rekordów to jakoś ciężko mi sobie wyobrazić prace na tym.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Czyli umiejętnie korzystając z mySql i PHP moge operować na tabelach zawierajacych nawet do kilku milionow wierszy i wyszukiwanie czy przetwarzanie tychże będzie wykonywać się szybko i prawidłowo nie zależnie od ich ilości, bo zapytanie wysłane za pomocą mysql_query z PHP wykona się równie szybko jak zapytanie wysłane przy pomocy jakegokowiek języka bo jest operacją wykonywaną na bazie i to dobór odpowiedniej bazy jest warunkiem odpowiedniej prędkości działąnia, dobrze zrozumiałem?
(jeśli moja wypowiedź może być zrozumiała dla kogokolwiek :-)) Dzięki za odpowiedź. Ten post edytował graveozz 8.05.2008, 10:26:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Dobrze zrozumiales
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki forumowicze.
Mogę zostać przy PHP i MySql! O to chodziło. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 21:28 |