![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc mam bazę w pliku txt. Jest ona w polskich znakach. Gdy próbuje ją wsadzić do MySQL przez phpmyadmin to jest problem bo znaki zamieniają się na "?". Tak właśnie wyświetlają sie w PMA. Sposobów na import tego pliku wykorzystałem kilka m. in. kopiowanie treści i wklejanie do okienka, importowanie pliku txt. Dodam, że na stronie również wyświetlają się "?". Strona kodowana jest w UTF-8, każdy plik w UTF-8
![]() Podam przykład jak to wygląda: W pliku tekstowym: insert into baza values('gąbka jest miętka i żółta'); W PhpMyAdmin [Lp. 1] [ g?bka jest bardzo mi?tka i ![]() Na stronie: g?bka jest bardzo mi?tka i ![]() Jednym słowem "HELP" ![]() ![]() ![]() -------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
-> Screencup - podcast/screencast, recenzja Makowych aplikacji -> www.screencup.pl - witryna internetowa podcastu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
może zmień sobie na iso lub latin2 poprobuj, może pomóc nie zaszkodzi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 640 Pomógł: 28 Dołączył: 13.02.2003 Skąd: Międzyrzecz/Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustaw kodowanie przy zgrywaniu do bazy.
Temat poruszany byl wielokrotnie, poszukaj! -------------------- PHP Developer
"Nadmiar wiedzy jest równie szkodliwy jak jej brak" Émile Zola |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 2 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to mam kodowanie UTF-8 przy importowaniu, a do tego jeszcze kodowanie pliku txt który importuje również ma kodowanie UTF-8.
-------------------- -> Kanał YouTube: http://www.youtube.com/user/screencup
-> Screencup - podcast/screencast, recenzja Makowych aplikacji -> www.screencup.pl - witryna internetowa podcastu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:56 |