![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Przerabiam kod strukturalny na klasę i napotkałem błąd. Najpierw kod:
Po wysłaniu formularza otrzymałem błąd:
W przed przepisaniem do klasy nie miałem tego problemu, wszystko działało poprawnie. Gdzie zrobiłem błąd? Ten post edytował onlyX 7.05.2008, 15:26:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$bbcode->bbcode - jest zmienną, a nie obiektem stąd nie możesz wywołać funkcji parse.
Ten post edytował sniezny_wilk 7.05.2008, 15:11:02 -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze - prosze dodać odpowiedni tag do tematu - zgodnie z zasadami publikacji w przedszkolu - inaczej zamknę lub usunę temat.
a co do problemu. kod który przerabiasz pochodzi z PHP4 a prawdopodobnie odpalasz go na serwerze PHP5 a różnica jest taka, że w 4 konstruktor klasy miał taką samą nazwę jak klasa, a w 5 to po prostu __construct() więc:
i będzie ok. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przez co potem $bbcode->bbcode->parse() nie zadziala, bo ->bbcode jest nullem -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 119 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Grajewo Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już rozumiem. Dzięki!
Co ciekawe działa z oboma konstruktorami ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Co ciekawe działa z oboma konstruktorami ![]() Dziala chyba dlatego ze w php5 mozna uruchamiac kody z php4 ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Mniejsza o to.
Problemów ciąg dalszy: Funkcja addCode() powinna wywołać callbackPHP(), teraz nie chce. Jak się do niej odwołać. Przed przepisaniem do klasy działała.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A skąd mamy wiedzieć dlaczego addCode() nie wywołuje callbackPHP() skoro nie znamy jej implementacji?
Pokaż kod to pogadamy. |
|
|
![]()
|
|
Źle się wyraziłem. Funkcja addCode() dodaje BBkod, przy użyciu którego powinna się wywołać funkcja callbackPHP().
Chyba nie muszę podawać implementacji addCode. Myślałem, że wystarczy informacja, że kiedy wywoływałem je w taki sposób, przed przepisaniem do klasy, to callbackPHP się wykonywał. Teraz nie chce, więc podejrzewam, że to wina złego odwołania się do niej, źle podany parametr w addCode, czy coś podobnego. Macie jakieś pomysły? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro mike poprosił to znaczy, że jest to potrzebne. Prawdopodobnie teraz masz ją (to funkcję) w klasie do której źle się odwołujesz.
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
Skoro prosicie
![]()
I jeszcze jedna funkcja, która może pomoże:
Uporałem się jakoś z tamtymi problemami i doszedłem do czegoś takiego:
Jedyny problem jest taki, że callbackPHP() wywołuje się teraz, dwa razy. Skutkom ubocznym częściowo zaradziłem zamieniając rquire... na require_once 'highlight/geshi.php'; ale mimo wszystko funkcja dalej wywołuje się raz niepotrzebnie. Myślę, że powodem jest ten zapis:
ale nie mam pojęcia jak to zapisać prawidłowo. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:19 |