![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Wiadomo że najwygodniejszy i najwydajniejszy sposób przechowywania i przetwarzania danych to bazy danych jak np mysql.
Niestety muszę przerobić pewną strone tak by dane przechowywała w pliku/plikach. Dlatego mam pytanie. W jakiej formie lepiej trzymać taką plikową baze? xml, cvs, txt? No i jeszcze, czy możecie polecić jakiś dobry skrypt/api do obsługi takiej plikowej bazy -chodzi o odczyt, zapis, wyszukiwanie, wybieranie itp. dobrze by bała jak największa funkcjonalność zbliżona do mysql - na ile to możliwe. Sam wcześniej nie miałem z czyms takim doczynienia, nie miałem takiej potrzeby. Znalazłem w sieci tylko coś w stylu php-txt-db-api-0.3.1-Beta-01.zip - ale to tylko jakaś beta z 2005tego. Ten post edytował neverever 7.05.2008, 13:01:17 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Taka robota jest bez sensu, a ile wstawianie wartości do pliku jest proste, tak modyfikacje rekordu gdzieś w środku już nie, jeśli chciałbyś napisać własną bazę o zbliżonej funkcjonalności do MySQL to szczerze odradzam, szybciej chyba będzie napisać stronę od nowa z MySQL. Jeśli mogę zapytać: czemu nie możesz skorzystać z MySQL'a ?
-------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Płacą za pliki to robisz na plikach, chcą na plikach to dajesz im pliki. Tu masz tutorial o tekstowych bazach danych:
forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103 Pliki też mają swoje zalety, aczkolwiek do tworzenia relacyjnych baz danych nie bardzo się nadają - ale to akurat każdy wie i nie widzę potrzeby tego rozstrząsać. Życzę powodzenia w walce z plikami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 278 Pomógł: 44 Dołączył: 17.02.2004 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Płacą za pliki to robisz na plikach, chcą na plikach to dajesz im pliki. Tu masz tutorial o tekstowych bazach danych: forumweb.pl/viewtopic.php?t=39103 Pliki też mają swoje zalety, aczkolwiek do tworzenia relacyjnych baz danych nie bardzo się nadają - ale to akurat każdy wie i nie widzę potrzeby tego rozstrząsać. Życzę powodzenia w walce z plikami. Dokładnie. Musi być na plikach, bo tak sobie facet umyśli i go za nic nie przegada. ![]() Coś takiego jak w podanym tutorialu posiadam i kiedyś nawet wykorzystywałem ale... ![]() Co więcej, nie potrzebuję obsługi relacji, wystarczy nieco bardziej zaawansowana obsługa bazy płaskiej. Pytam, bo może ktoś się już spotkał z jakimś gotowym, dobrym rozwiązaniem dla takiej bazy. Nie musi to być koniecznie oparte o plik stricte tekstowy (txt,cvs,xml), może to być np. plik accesa mdb, mdbx albo jakiś inny. Ważne by był do obsługi tego jakś dobry skrypt php. Ten post edytował neverever 7.05.2008, 14:42:28 -------------------- neverever
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 732 Pomógł: 80 Dołączył: 25.05.2005 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja zawsze wybijam takie pomysł z głowy zamawiającym.. ale jak chcesz baw się dobrze
![]() -------------------- DevBlog - http://www.bartekrogus.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |