![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam 3 obrazki i chce za ich pomoca stworzyc takie menu.
![]() Wycialem sobie lewy obrazek zaokraglenie srodek i prawy i teraz mam problem z ulozeniem tego w spójną całość. Tekst chce nakladać sobie dowolny. Czy może lepiej wziąść całe te elementy i ukladać jakos w DIVie?? proszę o pomoc bo z opcjami repeat-x itd i tworzeniem class dla menu mam problem i nie dziala to tak jakbym chcial bo pojawiają sie jakies marginesy nieoczekiwane... pomiędzy divami. Probowalem to zrobic tak niestety nie bardzo funkcjonuje: div#menu { clear: both; display:block; padding : 0 0 0 0; margin: 0 auto 0 auto; width: 800px; background: yellow; height: 41px; padding: 0 0 0 0; } div#menu .lewa { background: url("menu_left.jpg"); float:left; height: 41px; width: 10px; margin: 0 0 0 0; padding: 0 0 0 0; } div#menu .link { background: url("menu_repeat.jpg") repeat-x; float:left; width:100px; height:41px; margin: 0 0 0 0; padding: 0 0 0 10px; } div#menu .prawa { background: url("menu_right.jpg"); float:left; height: 41px; width: 10px; margin: 0 0 0 0; padding: 0 0 0 0; } HTML: <div id="menu"> <div class="lewa"></div> <div class="link"> Strona glowna </div> <div class="prawa"></div> </div> a jak probowalem ostylowac listy tymi obrazkami to mimo ustawienia height: na wysokosc tych wycinkow moich zawsze zostawala wysokosc tekstu tylko. umieszczam male obrazki jakby ktos dal rade zrobic div z id="menu" i ustawic to w jednej lini jak powyzej ![]() ![]() ![]() Ten post edytował extreme170 7.05.2008, 12:29:41 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 255 Pomógł: 16 Dołączył: 4.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proponowalbym zrobic normalny guzik w calosci
<ul id="nawigacja"> <li> pierwszy guzik</li> <li>nastepny </li> <li>kolejny</li> </ul> w stylach ustawiasz wysokosc i dlugosc elementu li oraz jego bgr img i padding do textu a w ul ustawiasz display inline i zerujesz marginy i paddingi jak wrzucisz obrazek caly to moge ci to zrobic Ten post edytował koderrr 8.05.2008, 14:46:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 6.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki w sumie niezły pomysł. Ja probowalem nie na calym obrazku lecz na kawalkach to zlaczyć. Nie wyszlo mi. Za to mam inny ciekawy problem zwiazany z CSS.
Jakbyś miał jakis przyklad to byłbym wdzięczny. załóżmy masz ramke kwadratowa z zaokraglonymi brzegami wycinasz gorny pasek i dolny pasek i z boku prawego fragment i jak uzyc repeata zeby w takim ukladzie diva zmontowac ramke: <div id="box"> <h3><span> naglowek </span></h3> <p class="p1"><span>Tutaj jakis tekst ktory jest wewnatrz boxa</span></p> </div> taka jest struktura csszengarden.com ale probuje na ich sposob nasladowac i zrobic ramke ale im wychodzi a umnie az dziwne ze nie... Z tamtym problemem poradzilem sobie wrzucajac img do diva i tworzac mape linkow i bylo po wszystkim w 20 min a z CSSem sie meczylem caly dzien i nie osiagnalem zamierzonego efektu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Panowie proszę o dodanie bbcode.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zeby height dzialalo tag MUSi miec display:BLOCK
A jeden ze sposobow na skladanie z tych 3 obrazkow i regularne buttony: <div class="middle"> <div class="left"> <div class="right"> TEKST BUTTONA </div></div></div> Wtedy obrazkom dla kazdego diva nadajesz w klasie stylu background: url(...) top left repeat-x background: url(...) top left background: url(...) top right Oczywiscie w zaleznosci od funkcjonalnosci czesto lepiej zamiast 3x div miec od razu np LI, P czy SPAN |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 21.06.2025 - 08:00 |