![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam drobny problem z konwersją stringów w różnych stronach kodowych zawartych w jednym pliku. Plik CSV jest exportem z MS SQL'a który to nie obsługuje UTF-8, a co za tym idzie koduje znaki narodowe głównie w Windows-125x. Do konwersji używam iconv i takiego kodu:
Widok w MS SQL: ![]() Widok w mySQL: ![]() Widok w CMSie: ![]() Dla wersji GR (grecki) i RU (rosyjski) próbowałem już wielu stron kodowych, ale z jakichś powodów nie chce mi tych wszystkich "ślaczków" poprawnie wyświetlić. Czy ja robię coś źle? Może jest jakiś inny działający(!) sposób? Skrypty php są w 100% w UTF-8. Tak samo jest z mySQL, wszystko ustawione na UTF-8 lecz w bazie lądują jedynie krzaki. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i inne sposoby konwersji tego cholerstwa. Ten post edytował brajan 7.05.2008, 12:32:25 -------------------- GOT BEER?
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat exportem z MS SQL'a który to nie obsługuje UTF-8, a co za tym idzie koduje znaki narodowe głównie w Windows-125x To może da się użyć ISO-8859-2 (dla Polski, nie wiem jak dla innych ale napewno iso jest też dla innych)? Nie jestem pewien, więc nie krzyczeć na mnie ![]() Pozdrawiam, Babcia@Stefa -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To może da się użyć ISO-8859-2 (dla Polski, nie wiem jak dla innych ale napewno iso jest też dla innych)? Nie jestem pewien, więc nie krzyczeć na mnie ![]() Pozdrawiam, Babcia@Stefa Owszem są odpowiednie strony kodowe ISO dla tych języków w których moja strona ma działać, ale próbowałeś kiedyś robić stronę wielojęzyczną w różnych stronach kodowych? Do tego jeszcze kodowanie samego kodu w UTF, mysql w UTF, a tekst w 7 wersjach ISO? To poprostu nie ma prawa działać. Koszmar! Ja mam 7 wersji i pomysł użycia czegokolwiek poza UTF jest poprostu nie brany nawet pod uwagę. EDIT: Temat do wora. Powyższy kod działa jak złoto tylko osoba pisząca soft do exportu zrobiła mi małego psikusa przesuwając całą tablice o jedno pole w przód tak więc konwertowałem nie to co trzeba ![]() Ten post edytował brajan 15.05.2008, 14:11:06 -------------------- GOT BEER?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 15:13 |