![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Programy w ASP.NET są kompilowane, przez co można sobie dowolnie wczytać taką dll'kę i wywoływać funkcje. W PHP jest trochę inaczej - w pewnym sensie gorzej, ale to ze względu na (który raz ja to mówię?) przenośność. Dll'ki na linuksie/BSD (gdzie stoi chyba 95% serwerów http, albo i więcej) teoretycznie nie odpalisz.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze nie tyle myle pojecia, co chodzi mi o cos troche innego. Mam caly czas na mysli, czy mozna w kodzie PHP utworzyc obiekt na podstawie klasy ktora jest w jakiejsc zewnetrznej dll'ce (np wlasnej, napisanej w C++, VisualBasic itp)
Pzdr Sil No wlasnie, dzieki radex_p, o to mi chodzilo. A wiec czy istnieje jakas podobna technika w PHP, aby komunikowac ze soba rozne technologie. Np. warstwa prezentacji w PHP, wartwa biznesowa + dostep do bazy w Java lub .Net Pzdr SIl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Sposobów jest kilka. Najprostszy to taki, w którym jedna aplikacja tworzy pliki xml, html, csv, itd, a inna z nich korzysta. Innym rozwiązaniem są usługi sieciowe (np SOAP).
Jednak nie ma sensu tworzenia jednej aplikacji w kilku technologiach - wydajność, przenaszalność kodu, serwis. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 20.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak wygląda sprawa współpracy PHP z Java? Czy te technologie mają możliwość komunikacji ze soba, i w jakim zakresie ?
Pzdr Sil |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. byly/sa jakies funkcje w php do polaczenia sie z java
2. zawsze masz niezalezne standardy jak SOAP, CORBA itp, -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 384 Pomógł: 6 Dołączył: 11.09.2004 Skąd: Grodzisk Mazowiecki Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z którymś z PHP Solmag nawet był artykuł "PHP i Java zgrana para" i pokazane jak wykorzystywać biblioteki Java w PHP.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 190 Pomógł: 27 Dołączył: 23.04.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może nie na temat, ale często można się spotkać z pytaniem jaki język programowania wybrać? Dzisiaj kupiłem ciekawą książkę, kosztuje tylko 27zł i uważam, że każdy programista powinien ją przeczytać. Więcej niż Java
Tytuł trochę mylący, bo na pierwszy rzut oka wydaje się, że pozycja skierowana jest do programistów Javy. Polecam -------------------- ”Godzina nauki w życiu nowoczesnego apostoła jest godziną modlitwy.”
(św. Josemaría Escrivá, Droga, 335) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Skąd: Gniew / Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielu z Was jako argument za PHP używa "przenośność". Tylko pytanie, kto zmienia hosting co chwilę? Przy poważnych zastosowaniach nie zmieniamy co chwilę hostingu, serwerów, OS-ów na serwerze. Dlatego też ja brałbym pod uwagę wydajność, a nie przenośność - przenośność w poważnym biznesie to mało ważna sprawa, ponieważ zwiększone użycie procesora przekłada się na wyższe koszty (trzeba zakupić np. 30 serwerów zamiast 25-ciu). Z tego też powodu, jeśli po testach wydajności ASP.NET okazałoby się dzięki binarkom znacznie wydajniejsze to ASP.NET bym wybrał (oczywiście to nie byłoby jedyne kryterium). Zresztą PHP, mimo tego, że się w tym wygodnie pisze i wszyscy je lubimy (ja też), to do poważnego biznesu bym tego nie brał pod uwagę.
-------------------- Pozdrawiam, Nowaker
Forum języka rosyjskiego - Moskwa, Sprzedaż linków tekstowych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 411 Pomógł: 35 Dołączył: 27.06.2004 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A prowadzisz jakiś poważny biznes? Co to za różnice kupić 25 czy 30 serwerów? Większą różnicą jest zatrudnić pięciu programistów PHP (których jest na pęczki) niż pięciu programistów ASP.NET których wydaje mi się jest mniej, co za tym idzie są drożsi. Wszystko się balansuje.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2007 Skąd: Gniew / Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A prowadzisz jakiś poważny biznes? Co to za różnice kupić 25 czy 30 serwerów? Większą różnicą jest zatrudnić pięciu programistów PHP (których jest na pęczki) niż pięciu programistów ASP.NET których wydaje mi się jest mniej, co za tym idzie są drożsi. Wszystko się balansuje. Dobry programista ASP, jak i PHP kosztuje tak samo drogo. Dobry programista to taki, który bez trudu przenosi się pomiędzy różnymi językami programowania w przeciągu jakiegoś czasu. Programuje się tam samo, korzysta się z tej samej logiki i tych samych wzorców, używa się jednak innych słów. -------------------- Pozdrawiam, Nowaker
Forum języka rosyjskiego - Moskwa, Sprzedaż linków tekstowych |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobry programista ASP, jak i PHP kosztuje tak samo drogo. Dobry programista to taki, który bez trudu przenosi się pomiędzy różnymi językami programowania w przeciągu jakiegoś czasu. Programuje się tam samo, korzysta się z tej samej logiki i tych samych wzorców, używa się jednak innych słów. Tak jak rzekł kiedyś mój wykładowca "dobremu programiście wystarczy 8h na poznanie nowego języka. Zapraszam rano no kolokwium ze znajomości ADA95..." ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mylicie się. Gdyby wasze twierdzenie było prawdziwe dobry programista PHP byłby w stanie po dwóch dniach postawić duży serwis społecznościowy w Java a pisanie go zajęłoby mu tyle samo czasu.
A to bzdura! Podobnie w drugą stronę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 27 Dołączył: 27.05.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mylicie się. Gdyby wasze twierdzenie było prawdziwe dobry programista PHP byłby w stanie po dwóch dniach postawić duży serwis społecznościowy w Java a pisanie go zajęłoby mu tyle samo czasu. A to bzdura! Podobnie w drugą stronę. Postawić coś w jakimś języku a go znać to są dwie różne sprawy. Wiadomo, że języka nie poznasz w dzień, dwa czy nawet w kilka tygodni dobrze. Ale podstaw można się nauczyć, podstawowe funkcje i to wystarcza by móc napisać co kolwiek w jakimś języku, bo przecież tak naprawdę języki dużo się od siebie nie różnią, formą słowną poleceń i to też nie zawsze, oraz czasami składnią w nieznacznym stopniu. Nie powiesz mi, że jakbyś nie znał jakiegoś języka i przysiadł do jego nauki to na następny dzień nie napisałbyś prostego kalkulatora? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nithajasz: chyba masz na mysli biblioteki jezyka, bo sam syntax mozna poznac w kilka godzin...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Dobry programista ASP(...) Zrozumcie wreszcie, że ASP.NET to nie jest język, a platforma. Programować, to można w C# lub VB.NET. ASP jest czymś co można nazwać, w dużym uproszczeniu, widokiem. Tak samo można powiedzieć, że osoba, która tworzy strony w HTML jest programistą. Co do zarobków. Zarobki programistów piszących na platformę .NET są wyższe, o wiele wyższe. Wiem, bo znam co nieco .NET i miałem kilka rozmów kwalifikacyjnych. Kwoty na okres próbny były zazwyczaj o 1/3 wyższe niż w przypadku PHP. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Ale podstaw można się nauczyć, podstawowe funkcje i to wystarcza by móc napisać co kolwiek A po co Ci programista która zna tylko podstawy ? Bardziej opłacać będzie się kupić te dodatkowe 5 serwerów. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.06.2025 - 01:53 |