![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
korzystam z zapytania Kod WHERE costam LIKE \"".$_POST['jakistekst'])."\" i teraz prosiłbym o pomoc. Otóż chciałbym aby w wyniku po zapytaniu gdzie znajdują się wyrazy np, żagle lub Żagle zwracało mi wszystkie rekordy bez względu na welkości liter. Np. W bazie mam rekord "żagle" oraz rekord "Żagle". Ktoś szuka i wpisuje "ŻaGle" i chciałbym aby oba te rekordy (żagle,Żagle) zostały wyświetlone. probowałem już różnych funkcji na zmniejszanie i porownywania wyrazów np tak: Kod $szukany=strtolower($_POST['szukany']); WHERE LOWER(costam) LIKE \"".$szukany."\" Nadmienię że powyższy przykład działa dla "niepolskich" znaków lecz potrzebuję czegoś co zadziała i dla nich. Kodowanie strony iso-8859-2, kodowanie dokumentów iso-8859-2, porównywnaie napisów w phpmyadmin dla tych tabel latin1_swedish_ci Ten post edytował maciequs 6.05.2008, 15:16:51 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat porównywnaie napisów w phpmyadmin dla tych tabel latin1_swedish_ci czyżby polskie krzaczki pochodziły ze szwedzkiego? zmień na latin1_general_ci i będzie lepiej ... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 220 Pomógł: 10 Dołączył: 23.08.2005 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Lub zmień na latin2, bo ja nie mam problemów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 27.01.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmieniłem nic nie pomogło.
[code] WHERE LOWER(enc_title) LIKE '%".strtolower($_POST['nowe'])."%' [code] nie działa dla polskich ogonków Po za tym to nie powinno miec znaczenia chyba jak to trzymam w bazie danych. Bo kodowanie jest konwertowane na wejsciu do bazy i na wyjsciu przy zwracaniu wyników... Oświećcie mnie jak to powinno być i dlaczego w tym wypadku (dla polskich ogonków) to nie działa A i jeszcze jedno - krzaków nie ma. Zwracane wyniki są w pełni poprawne. Przy porównywaniu sa kłopoty Porobiiłem parę testów i nawet nie trzeba zmniejszac liter prz porównywaniu. Problem dla poslkich ogonków jest taki że znaki przetrzymywane dla np. "ż" i "Ż" to sa rożne znaki nawet w systemie "_ci" ktory w zasadzie powinien ignorować rozróżnienie na wielkie i małe litery. Co Wy na to? Ten post edytował maciequs 6.05.2008, 21:14:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat nie działa dla polskich ogonków A wartości w bazie się zmieniły? Jakie kodowanie dla połączenia z bazą? Cytat Po za tym to nie powinno miec znaczenia chyba jak to trzymam w bazie danych. Bo kodowanie jest konwertowane na wejsciu do bazy i na wyjsciu przy zwracaniu wyników... Porównaj sobie sortowanie wg polskich znaków przy kodowaniach *_general_ci i przy *_polish_ci. ;] -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 104 Pomógł: 3 Dołączył: 22.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod set names STRONA_KODOWA_KTORA_CHCESZ
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 21:09 |