![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2003 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Wiem że to banalne ale zaczynam więc...
mam taki problemik iż wpadłem na pomysł przeorganizowania mojej bazy danych i mam pytanie: Struktura mojej tabeli: Tabela1 idcośtam nazwa link nazwalinka a chciałbym zrobić drugą tabelę linki o takiej strukturze: Tabela2 idlink link nazwa i teraz wygląda tak Tabela1 idcośtam nazwa idlink Pytanie 1. Problem w tym że muszę wypełnić te dodatkowe pole jednym płynnym ruchem Pytanie 2. Jak wyswietlić dane o linku ? LEFT joinem? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2003 Skąd: z łodzi Ostrzeżenie: (0%)
|
ja chyba coś takiego napisałem albo bardzo podobnego wejć na strone www.members.lycos.co.uk/freewww narazie jest tam tylko skrypt niejest graficznie zrobiony ale wazne jest działanie
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 30.09.2003 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat ja chyba coś takiego napisałem albo bardzo podobnego wejć na strone www.members.lycos.co.uk/freewww narazie jest tam tylko skrypt niejest graficznie zrobiony ale wazne jest działanie
Ok jak napisałeś to może pomożesz mi rozwiązać mój problem. Jak np w phpmyadminie wypełnić tą tabelę? Pytanie 1. Problem w tym że muszę wypełnić te dodatkowe pole (idlink) jednym płynnym ruchem w zależeności od pola nazwalinka - jak to zrobić? Pytanie 2. Jak wyswietlić dane o linku ? LEFT joinem? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 1 Dołączył: 27.12.2003 Skąd: z łodzi Ostrzeżenie: (0%)
|
ja cie nierozumie[/sql]
|
|
|
|
|
|
|
|
Cytat ja cie nierozumie
Once again Mam istniejącą tabelę w formacie jak opisałem w Tabela1. Administruje tym phpmyadminem. Chciałbym zmienić strukturę tabeli i powstaną Tabela1 i Tabela2. Zeby to zrobić i działało muszę wg mnie (chyba że jest inny sposóB) : - dodać 1 pole w Tabela1 -> idlink - wypełnić to pole tabela1.idlink wartościami w zalezności od zawartości pola nazwalinka - wykasować pola nazwalinka i link Pytanie: jak wypełnić pole tabela1.idlink w zalezności od zawartości pola tabela1.nazwalinka automatycznie bo niechce mi się edytowac 1000 rekordów. |
|
|
|
|
|
|
|
o tej samej wartości?
i tylko poprzez phpmyadmin a nie przez swoją strone? |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat o tej samej wartości?
i tylko poprzez phpmyadmin a nie przez swoją strone? NIe o tej samej wartosci tylko jeżeli link który miałem do tej pory nazywa się np A to wstawić muszę do pola idlink np 1 a jeżeli B to 2 itd. A w Tabeli2 bedzie opis co to jest 1 i 2 jaki jest adres i nazwa. A phpmyadminem dlatego że będzie to operacja jednorazowa. I zmieniam to dlatego że własnie piszę własny interfejs obsługi przez www / coś podobnego jak ty masz u siebie na stronie i dlatego muszę przeorganizowac strukturę bazy . |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%)
|
najprosciej chyba bedzie przyjac ze skoro idlinka nie ma to mozna go ustawic taki sam jak idcostam i wtedy dwa zapytania typu insert... select....
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:54 |