![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich serdecznie,
to moj pierwszy post tutaj, wiec moze pare slow wstepu ![]() Glownie znam sie na grafice i css i html, a php po prostu uzywam albo skryptow, ktore napisalem dawno temu, albo jakis przerobionych z netu, zdecydowanie nie czuje sie programista i to moja najslabsza strona. Niestety przypadlo mi napisanie paru linijek kodu, i nie wiem jak sie do tego zabrac. Zadanie jest takie, ze na serwerze firmowym mamy katalog www.adresstronyfirmy.com/projekt123/teksty/ Ludzie wrzucaja tam pliki .doc na wszelkie mozliwe sposoby, przez klienta ftp/panel administracyjny/formularz na stronie itd. Wiele osob pracujacych przy danym projekcie ma do tego dostep. I musze teraz napisac prosty skrypt, ktory:
O ile z punktem 3 sobie poradze (chociaz nie wiem jak usunac ".doc" w nazwie odnosnika ;/ ) to punkty 1 i 2 to dla mnie czarna magia. Przegladajac php.net trafilem na file_exists, ale to sprawdza jeden konkretny plik. Da sie to jakos przeroibc zeby sprawdzalo pliki o danym rozszerzeniu? Bede wdzieczny za wszelka pomoc i nakierowanie mnie na odpowiednie funkcje czy tez slowa kluczowe, ktorych szukac w google, bo gdy szukam operacji na plikach, to wyskakuja mi same tutoriale dla poczatkujacych o tym jakto wczytac i zapisac plik. Z gory dziekuje za pomoc! Pozdrawiam! -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam lekturę
http://pl.php.net/manual/pl/ref.filesystem.php a w szczególności fileatime i filemtime .doc usuwasz przy pomocy explode. file_exist sprawdza czy takowy plik istnieje więc przyjmijmy narazie, że Ci się nie przyda. Potrzebny Ci będzie później gdy trochę rozwiniesz swój skrypt. Ten post edytował xbigos 5.05.2008, 15:49:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 5.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, dzieki xbigos za wskazowke, troche poszperalem, jako ze ciezko mi takie rzeczy ida, wiec najpierw teoretycznie:
za pomoca jakiejs petli z glob
znajde wszystkie pliki .doc, przypisze je do jakis zmiennych, a pozniej przez filemtime odczytam ich daty modyfikacji, i chyba bede musial to zapisac do array, zeby moc skorzystac z sort do ulozenia wg daty modyfikacji. dobrze rozumuje? Ten post edytował uglukha 5.05.2008, 17:00:08 -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
filemtime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual jako klucz w tablicy, wartości - nazwy i potem asort" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. ;]
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
dzieki erix
eh,strasznie to trudne dla mnie, powiedzcie czy dobrze kombinuje:
jesli nie namieszalem, to najpierw znajduje to pliki .doc, wpisuje do tablicy, pozniej sortuje wg daty modyfikacji i wypisuje wszystkie pokolei ide spac, jutro zerkne w robocie czy to dziala , ale pewnie nie ;P Ten post edytował uglukha 6.05.2008, 23:56:08 -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten kod powinien pomóc - skrypt wyszukuje pliki *.doc, sortuje według daty ostatniej modyfikacji i wyświetla od najnowszego.
|
|
|
![]()
|
|
wielkie dzieki artega! poszlo "pomogl"
teraz widze ile nasadzilem bledow w moim nedznym kodzie, Twoj ma sens, moj teraz widze ze nie specjalnie ![]() mam nadzieje ze z reszta juz sobie poradze, jeszcze raz dzieki, pewnie pare dni by mi zajelo napisanie tego heh ![]() EDIT: Nie wiem jak, ale udalo mi sie napisac to ![]() Wrzucam caly skrypt, moze sie komus przyda ![]() Dzieki wszystkim za pomoc. P.S. aha z wyswietlania ostatnich 10 na razie rezygnuje, ma sie wyswietlac wszystko.
daje to taki wynik: Ten post edytował uglukha 7.05.2008, 10:06:25 -------------------- Death and Decay >.<
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 11:08 |