![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem, strożyłem klasę służącą obsłudze newsów, która jest includowana. Chciałbym wiedzieć w jaki sposób można sprawdzić czy wykonano już połączenie do bazy danych MySql czy jakiej kolwiek innej, czy jest to możliwe?? Jeśli tak to jak to zrobić?? Pomyślałem o tym żeby przed połączeniem przypisać zmienną ale problem w tym że może się ona za każdym razem inaczej nazywać...
-------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak chcesz sprawdzić czy istnieje połączenie: Możesz też skorzystać z mysql_thread_id" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub mysql_ping" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 32 Dołączył: 14.04.2008 Skąd: Lenkowski.net Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mówiłem zmienna połączenie może się zmieniać (jest definiowana przez użytkownika programu). Twoje rozwiązanie nie załatwia mojego problemu...
![]() -------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Doby pomysł dzięki i plusik dla ciebie
![]() -------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W manualu nie widzę, żadnej f-cji, która by stwierdzała czy połączenie (nie)zostało nawiązane.
Więc może coś takiego
EDIT: Przynajmiej nie tworzysz skryptu generującego błędy (co jest i złym nawykiem - i spowalnia aplikacje) Ten post edytował Crozin 4.05.2008, 15:51:37 |
|
|
![]()
|
|
nie sądzę żeby użytkownik to wpisał, define('IS_CONNECTED', true); wtedy lepiej było by już użyć stałej nazwy zmiennej do połączenie z db
-------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Może to Ci pomoże.
|
|
|
![]()
|
|
To jest bardzo dobre, ale nie wiadomo do jakiej zmiennej się odwołać...
Dobra nie ważne, wymyśliłem sobie pierdołę która nei jest niezbedna, wszystkim dziękuję za pomoc -------------------- Wpadaj na mój kanał o PHP. Dużo mięsa 🥩!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $link = mysql_connect('host', 'uzytkownik', 'haslo'); if(!is_resource($link)) { echo "Nie udało się połączyć z serwerem\n"; // ... logowanie błędów } Źródło: http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql...cape-string.php [przykład#3] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
~2-boys
Sprawdziłeś datę ostatniego posta? Zamykam. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 12:02 |