![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A wiec mam pytanie - czy macie jakies sprawdzone sposoby?
Jest nie tyle baza co kilkaset baz danych, musze to przeniesc na inny serwer. W sumie zajmuje to ok. 6GB. -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 566 Pomógł: 35 Dołączył: 21.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ale kaprys taki ze prawdopodobnie to mi sie nie zmiesci na serwerze, sprawdzilem teraz i okazuje sie ze bazy maja grubo ponad 10GB.
Czy jest jakis skrypt perla/basha/php/c/cokolwiek ktory potrafi zgrac 1 baze, wyslac na ftp, usunac temp, zgrac kolejna i wyslac na ftp i tak w kolo az skonczy ? -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 11 Dołączył: 1.08.2007 Skąd: Poland,Warsaw Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Być może moje rozwiązanie, jest nieco mało optymalne, ale jak dla mnie podziałało.
Napisać robota, który będzie pobierał po 100,000 rekordów zrzucał je do plików tekstowych ( tj, ok 1mb ), potem wgrywać np. 100 plików i drugi robot będzie wrzucał te rekordy do bazy. Mankamentem mojego rozwiązania, którego nie potrafię obejść jest quota dla zapytań ( na moim serwerze wynosi to 200 000 na godzinę ) tzn, że wgrywanie takiej ilości rekordów może potrwać naprawę długo. -------------------- Odpowiedź na wszystko : manual,appendix. Ulubiona książka : PHP 5 for Dummies.
Studia uh ? ;-). |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Zainteresuj się parametrem host.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Co do skryptu: raczej nie istnieje.
2. mozesz sprobowac mysql_dump -h inny_serwer bazka > mysql -h localhost nowa_bazka co przesle od razu cala bazke bez trzymania 10G na dysku, ALE, jak padnie ci lacze to zaczynasz wszystko od zera -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 398 Pomógł: 10 Dołączył: 24.11.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo skompresuj w locie:
Kod mysqldump -uUSER -p=PASS baza | bzip2 -c > plik.sql.bz2
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Albo skompresuj w locie: Kod mysqldump -uUSER -p=PASS baza | bzip2 -c > plik.sql.bz2 A nie czasem: Kod mysqldump -u USER -p HASLO -h HOST BAZA | bzip2 -c > plik.sql.bz2 edit: Mniejsza z tym dziala moje, twoje pewnie tez. Jak to zautomatyzowac? Nie mam zamiaru wydawac dla kazdej abzy recznie polecenia ![]() Czy ktos moze napisac mi skrypt bash ktory sam po kolei kazda baze zdumpuje ? Ten post edytował kiler129 6.05.2008, 20:25:20 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
W php se napisz skrypt ktory pobierze liste baz i wypisze skrypt bashowy, (prosta petelka) ktory dumpa zrobi. Bedzie chyba szybciej (do napisania)
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
W php se napisz skrypt ktory pobierze liste baz i wypisze skrypt bashowy, (prosta petelka) ktory dumpa zrobi. Bedzie chyba szybciej (do napisania) Ok php to nie problem, mam taki skrypt ale wiesz ja i bash to 2 inne swiaty ![]() Mozesz mi napisac jak to ma wygladac, tj jak ma wygladac tai skrypt basha ? -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]()
|
|
Ziom:
o to mi chodzilo. edit: to oczywiscie niepelny przyklad, dorob sobie pobieranie nazw baz, i dopisywanie do pliku. w bashu jest wiecej z tym roboty, na etapie przetworzenia listy baz (musialbym byc biegly w awk, while'ach itp - dlatego szybciej w php to napisac) i wrzucenia ich w petle. Ten post edytował dr_bonzo 6.05.2008, 21:27:09 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Ziom:
o to mi chodzilo. edit: to oczywiscie niepelny przyklad, dorob sobie pobieranie nazw baz, i dopisywanie do pliku. w bashu jest wiecej z tym roboty, na etapie przetworzenia listy baz (musialbym byc biegly w awk, while'ach itp - dlatego szybciej w php to napisac) i wrzucenia ich w petle. Ale to chyba niezbyt dziala ![]() mysql dump zada hasla w tyrbie interaktywnym wiec dawanie hasla po -p to idiotyzm ihmo. edit2: Jako tako sobie poradzilem, zrobilem usera z prawmai root bez hasla na czas dumpowania ale jeszc jedna sprawa. Czy da sie dopisac tak aby po kazdej bazie zanim zdumpuyje kolejna wyslal dump na ftp i skasowal plik? Bylo by to o wiele wygodniejsze. Ten post edytował kiler129 6.05.2008, 22:44:25 -------------------- flexiCMS v2 [|||||||+--] 75% done
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 11:12 |