![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może ktoś wie, jak ściągnąć wysokość okienka, a dokladniej obszaru roboczego przeglądarki, tzn. jeśli mamy rozdzielczosć 1024*768 to jest to okolo 600px.
Szukalem ale nie doszukalem sie. Pewnie już bylo ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Paul: pls napisz jeszce raz posta bo przz przypadek wylecial
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <html>
<head> <script type="text/javascript"> function wymiary_okna(){ wys = document.all.wymiary.style.pixelTop; // wysokosc obszaru roboczego okna szer = document.all.wymiary.style.pixelLeft; // szerokosc } </script> </head> <body onload="wymiary_okna();"> <a style="position: absolute; top: 100%; left: 100%;" id="wymiary"> </a> </body> </html> Sprobuj cos z tego wykombinowac... Troche to dziwne... ale window.outerHeight, inner, wariuje i zwraca undefined - nie zdefiniowana... Seth: juz wlecial spowrotem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.11.2003 Skąd: Sosnowiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzięki, działa ok.
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2003 Skąd: Poznan Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Cytat Kod <html> <head> <script type="text/javascript"> function wymiary_okna(){ wys = document.all.wymiary.style.pixelTop; // wysokosc obszaru roboczego okna szer = document.all.wymiary.style.pixelLeft; // szerokosc } </script> </head> <body onload="wymiary_okna();"> <a style="position: absolute; top: 100%; left: 100%;" id="wymiary"> </a> </body> </html> Powyzsza metoda jest po 1 obslugiwana TYLKO przez IE a po 2 troche bez sensu...(wstawianie obiektu i wg niego obliczanie wys i szer ?!?) Wg specyfikacji za szerokosc i wysokosc okna roboczego odpowiadaja innerWidth i innerHeight - ktorych niestety IE nie rozumie. Ponizszy "trick" zadziala w kazdej przegladarce: [xml:1:c20420e142]<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml"> <head> <script type="text/javascript"> //<![CDATA[ d=document; if (typeof window.innerWidth!='undefined') { var winWidth = window.innerWidth; var winHeight = window.innerHeight; } else { if (d.documentElement && typeof d.documentElement.clientWidth!='undefined' && d.documentElement.clientWidth!=0) { var winWidth = d.documentElement.clientWidth var winHeight = d.documentElement.clientHeight } else { if (d.body && typeof d.body.clientWidth!='undefined') { var winWidth = d.body.clientWidth var winHeight = d.body.clientHeight } } } //]]> </script> </head> <body> </body> </html>[/xml:1:c20420e142] wysokosc okna to: winHeight a szerokosc to: winWidth. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Powyzsza metoda jest po 1 obslugiwana TYLKO przez IE a po 2 troche bez sensu...(wstawianie obiektu i wg niego obliczanie wys i szer ?!?)
Probowalem cos sam wykombinowac (pozatym w pajaczku pisze outerHeight >= JS1.2 dlatego tak kombinowalem...), a nie sciagac ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
THX Teodor. Sporo mi to pomoglo, choc caly skrypt nie bardzo dziala - zaden z warunkow nie jest spelniony 8O . W kazdym razie juz sobie poradze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 14.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Na początku chciałem przeprosić, że odświeżam temat z przed tylu lat, ale mój problem jest identyczny, więc uważam, że nie ma sensu zakładać nowego. Szukałem kodu, który pozwoli mi uzyskać wysokość obszaru roboczego. Trafiłem na ten temat i na kod, który podał Teodor. Niestety, nie działa on w IE. Sprawdziłem każdą z możliwości i wyniki wyglądają tak: window.innerHeight - FF: 832 (prawidłowa), IE: undefined d.documentElement.clientHeight - FF: 0, IE: 0 d.body.clientHeight - FF: undefined, IE: undefined IE w żadnej kombinacji nie zwraca prawidłowego wyniku. W jaki sposób zbadać wysokość obszaru roboczego w tej pseudo-przeglądarce ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 3 Dołączył: 27.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W IE można wpisać następujący kod:
var wysokosc = Math.max(parseInt(document.documentElement.clientHeight), parseInt(document.documentElement.scrollHeight); var szerokosc = Math.max(parseInt(document.documentElement.clientWidth), parseInt(document.documentElement.scrollWidth); Powinno zadziałać... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 253 Pomógł: 31 Dołączył: 30.03.2009 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Książka js Karol Wierzchołowski-samouczek
availHeight ->max dostępna wysokość availWidth -> height ->wysokość ekranu width -> document.write("<a:vailHeight:</b>"+screen.availHeight+"<br/>"); |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 10:45 |