Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Spreadsheet_Excel_Writer - ZLOŻONOŚĆ OBLICZENIOWA, szybkosc exportu duzej bazy danych do pliku XLS
len13

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Korzystam z klasy PEAR Spreadsheet_Excel_Writer do exportu danych do pliku xml, problem polega na tym ze przy exporcie wiekszej ilosci danych (ja mam ok 30 000 rekordow) klasa ta zaczyna bardzo wolno dzialac, (trwa to ponad 30 min) co jest niedopuszczalnym czasem. Znacie jakies szybki algorytm (nie potrzebuje formul itp, jedynie formatowanie szerokosci kolumn) ktory zrobily by to w mniej niz 5 min? Jesli nie algorytm to jakis opis struktury (kodowania) plikow .XLS tak abym mogl taki algorytm sam napisac.

prosze o szybka odpowiedz
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 4)
Babcia@Stefa

-----

Spróbuj wykonać skrypt w tle. I sprawdzać co jakiś czas wyniki np. ajaxem (np. czy utworzony plik przez koniec tego skryptu istnieje)

Dziękuję, Babcia@Stefa

--------------------
Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian
+Quote Post
wlamywacz

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Babcia@Stefa musisz na każdy temat odpisywać ? Co mu to da że sprawdzi ajaxem skoro mu chodzi o szybkość wykonywania operacji na tym pliku?
+Quote Post
len13

-----

Hehe, dobrze cos sie dzieje wogole smile.gif ..problemu jeszcze nie rozwiazalem niestety
oto zaleznosc czasowa do ilosci danych
ilosc danych (rekordow) | czas wykonania(s)
1000 | 8
2000 | 20
3000 | 45
4000 | 104
.....
20000 | 40 min - co jest niedopuszczalne

tak wiec jak widac nie jest dobrze, satysfakcjonuje mnie tylko zlozonosc liniowa

czekam na jakis pomysl....
ps. jesli ktos sie czuje na silach i ma czas no a przede wszystki jakies doswiadczenie, ja go mam niestety malo sad.gif, to mozna to napisac od nowa tak aby byla nastawiona na szybkosc (dokumentacja: http://sc.openoffice.org/excelfileformat.pdf). potrzebuje pomocy! zalezy mi na czasie!!!!

Ten post edytował len13 2.05.2008, 16:11:31
+Quote Post
Pilsener

-----

Może czegoś nie rozumiem, ale po co Ci ta klasa, jak chcesz tylko stworzyć zwykły plik xml? Może spróbuj napisać coś swojego (lub poszukać gotowca), co wykorzysta funkcje w PHP do obsługi xml? 1000 rekordów i aż 8 sekund? Ja korzystam z tej klasy do generowania złożonych raportów XLS i razem z pobieraniem/przetwarzaniem danych z bazy nie zajmuje to więcej niż 2 sekundy. Może problem leży nie w tej klasie tylko gdzie indziej?
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:20