![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam następujący problem: Używam forum phpbb3 i mam CMS ktory jako newsy pobiera posty z konkretnych działów na forum. Do tego momentu wszystko działa bez zarzutu, jest jednak prolbem z BBcode. Forum phpbb3 uzywa zmienionych niestandardowych bbcodów. DO każdego BBcode dopisuje jakies uid nie wiem jeszcze po co, ale nie w tym rzecz. Mój plik do obsługi bbcode (zamieszczozny w załączniku) nie potrafi sobie poradzić z tymi nowymi bbcodami. Prosiłbym was o wskazówki jak mam sobie z tym poradzić. Najtrudniejsze są te tagi z parametrami takie jak url, img itp. Będę bardzo wdzięczny za waszą pomoc... Załącznik: - www.projektgryok.home.pl/bbcode.rar Ten post edytował 3502274 2.05.2008, 11:59:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli dobrze rozumiem to chodzi Ci o coś w stylu
Kod [b:8b97af6]tekst[/b:8b97af6] jeśli tak to taki "bajer" byl także obecny z tego co wiem w phpBB2 i hash/kod zawarty jest w tabeli z postami (dla każdego posta jest on indywidualnie generowany)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Pierwszy lepszy przykład z Twojego skryptu. Tak zachowasz kompatybilność ze stara i nową wersją. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeśli już to
bo tak może wystąpić sytuacja że mamy kod w postaci [b:] lub [b123456] i takie coś zadziała - mimo że nie powinno -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Mój kod zadziała dla:
Kod [b] [b:] [b:a1b2c3] Innych możliwości wystąpienia znacznika nie ma. I nie ma się co tu rozchodzić czy przez mało prawdopodobny błąd wystąpi znacznik typu: Kod [ba1b2c3]
|
|
|
![]()
|
|
parser bbcode nie wyłapuje znaczników w stylu [b:] ani [b1234] więc każdy dodany w ten sposób do tekstu znacznik nie zostanie zamieniony na odpowiednik HTML. tak też powinno być w innych przypadkach, w Twoim przykładzie tak się nie stanie. hipotetyczna sytuacja. ktoś opisuje partie szachów i konkretne pola wstawia w nawiasy [b1] [b2] itd. Twój parser to wyłapie i zastąpi znacznikiem html, a nie powinien.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 0 Dołączył: 12.12.2006 Skąd: Pszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
razem z kolegą używamy tego samego pliku BBcode.
Mam jednak problem z przystosowaniem znacznika list wpisuje tak:
no ale coś nie chce działać skrypt w ogóle nie bierze tego znacznika i wyświetla go na stronie tak:
Edit Problem rozwiązany, musiałem wywalić bbcode żeby dokładnie zobaczyć co było w tym poście i na końcu był jeszcze ten hash. Poprawiłem i działa. Mam jednak problem z url. Mam taki znacznik:
Jak przystosować go do tego wszystkiego? Próbuje: ale nie działa... Macie jakieś rady? Ten post edytował Avatarus 2.05.2008, 15:48:28 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mineło parę dni i niestety dalej nie mozemy uporać się z problemem tych URL...
konkretnie gdy user używa opcji URL=TEKST czyli Kod [url="link"]nazwa linku[/url] kod w bbcode jak w poście wyżej... Kod <?php [url=http://www.solidstatenetworks.com/demos/acclaim/2moons_downloader_us_3-27-2008.exe:1y68i9og]POBIERZ TUTAJ![/url:1y68i9og] ?> Kod <?php $str = preg_replace("#\[url=http:(.*?):?([a-z0-9]+)?\](.*?)\[/url:?([a-z0-9]+)?\]#si", "<A HREF=\"\\2\" TARGET=\"_blank\">\\4</A>", $str); ?> ale nie działa... :/ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.07.2025 - 07:15 |