![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Cześć!
Zaczynam sie uczyć stylów CSS z różnym skutkiem... Ucze sie za pomocą prób i błędów. Podczaś "nauki" natrafiłem na problem: Chce aby na stronie było następujące ułożenie b a n e r menu main s t o p k a To co aktualnie zrobiłem to a to jest pliczek CSS: Kod body { background-color: #FFFACD; } p.autorzy { color: blue; } #banner { background-color: #F0E68C; border-width: 1px; border-style: solid; text-align: center; letter-spacing: 3px; font-weight: bold; padding-top: 10px; padding-bottom: 5px; margin-top: 20px; margin-right: 20px; margin-left: 20px; } #menu { background-color: #F0E68C; border-width: 1px; border-style: solid; float: left; width: 200px; margin-right: 20px; margin-left: 20px; } #main { background-color: white; border-width: 1px; border-style: solid; clear: right; margin-right: 20px; margin-left: 20px; } #stopka { background-color: #FFCC99; border-left: 1px solid; border-right: 1px solid; border-bottom: 1px solid; clear: both; text-align: center; font-size: 12px; margin-right: 20px; margin-left: 20px; } i teraz moje pytanie jak ustawić maina stopkę i menu żeby podczas rozciągania sie maina rozciągało sie również menu a pod tym wszytkim była stopka. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie chodzi o to, że (o ile dobrze zrozumiałem problem) za pomocą czystego css'a i bez hacków dla IE ciężko to zrobić.
Ale... http://2columns.net/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 181 Pomógł: 18 Dołączył: 19.04.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak najbardziej da sie bez zadnych hackow.
Dodajesz po prostu do calego swojego HTML DIV otaczajacy z okreslona szerokoscia a reszte jesli ma sie ona rozciagac - ustawiasz na 100% i gotowe. Musisz byc jednak dokladny i w przypadku niezgodnosci sprawdzic czy nie ustawiles 100% w divie , ktory siedzi w drugim, takze ustawionym na 100% - to wtedy przewaznie powstaja niezgodnosci. W takim przypadku musisz ustalic na sztywno szerokosc DIV otaczajacego, albo odrobine poeksperymentowac, ale jest to calkowicie wykonalne. <div> reszta </div> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale mówicie o rozciąganiu w pionie czy w poziomie, bo już nie rozumiem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
chodzi mi aby menu dostosowało sie na wysokość do maina...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 288 Pomógł: 12 Dołączył: 2.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to zawsze robię tak, że pod divem maina i menu mam diva, który ma tło połączonych tych dwóch divów. Po zakończeniu tych dwóch divów <br style="clear: both;" /> i śluz
|
|
|
![]()
|
|
No czyli dobrze mówiłem
![]() Taka sama wysokość kolumn: http://2columns.net/ ew. można to zrobić tak jak tommy4 proponuje, ale czysty css lepszy ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
super! dziekówka radex_p
![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.06.2025 - 10:40 |