![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Skąd: United Kingdom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Poniżej zamieściłem kod prosto z wiki books link tutaj, mam pytanie w związku z wywoływaniem sesji . . czy jeśli wstawię jeden warunek przed wywołaniem sesji chodzi o session_start(); to będzie dobrze czy automatycznie zainicjować sesje powyżej warunku..
![]()
Niech szanowna komisja administracyjna da spokój z tymi ostrzeżeniami! ---@ociu Szanowna komsja nie da sobie spokoju. Nie mam zamiaru z Tobą dyskutować, to jest Twój czwarty post w tym subforum, z Tobą samą treścią. Zamkneliśmy Ci pierwszy temat, bo nie było tagu, dostałeś wiadomość w temacie o przesłanie pw do opiekuna, który Ci zamknął temat, co źle zrobiłeś, Ty to olałeś, otworzyłęś dwa takie same tematy w odstepie czasowym 20 minut. Usunąłem je, wysłałem Ci pw, dodałem poziom ostrzeżenia za crossingpost, jednak wchodząc tu rano, nie myślałem, że założysz następny temat. Powinienem ten temat usunąć i czekac dalej na pw z poprawną formą tamtego tematu na pw. Ten post edytował Ociu 1.05.2008, 07:48:04 -------------------- Marcin Małysa
Zapisz się na listę mailingową http://tnij.org/mai_l otrzymasz porady webmastera i fragment e-book-a gratis http://tnij.org/prezent_nagranie_mp3 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby na czymś operować, trzeba wiedzieć czym to jest - tak, musisz użyć session_start przed odczytem/zapisem danych sesji ale to przecież nie trudno sprawdzić osobiście, prawda?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2007 Skąd: United Kingdom Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no wiesz co? hmm powiem tak żeby odpowiedzieć na pytanie trzeba najpierw je przeczytać a później zrozumieć, tobie nie poszło dobrze z tym drugim .. dla przyszłego pokolenia dodam wzmiankę .. postaram się i dam przekład, to czym są sesje ogólnie rozumiem i jak się je otwiera też chodzi mi o czystą poprawność, więc wygląda to tak:
ten przykład jest najpewniej poprawny:
moje pytanie brzmi czy przykład który umieszczam poniżej jest również (nie równie) poprawny i będzie działał w każdych warunkach (chodzi o inne bardziej uwikłane zagnieżdżenia, nie o kolejne funkcje jak na przykładzie): sprostowanie pytania, czy linijka session_start(); // 1 na podstawie przykładu poniżej jest umieszczona poprawnie i spełnia swoje zadanie, czy może trzeba ją umieścić na samej górze skryptu??
dodam że przykład powyżej jest wyrwany z kontekstu jednak jest to całkiem nieistotne, na pytanie można odpowiedzieć i bez tego! dzięki!! -------------------- Marcin Małysa
Zapisz się na listę mailingową http://tnij.org/mai_l otrzymasz porady webmastera i fragment e-book-a gratis http://tnij.org/prezent_nagranie_mp3 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 174 Pomógł: 42 Dołączył: 22.07.2007 Skąd: /dev/random Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza wiadomość była troche dwuznaczna.
Cytat sprostowanie pytania, czy linijka session_start(); // 1 na podstawie przykładu poniżej jest umieszczona poprawnie i spełnia swoje zadanie, czy może trzeba ją umieścić na samej górze skryptu?? session_start może być wywołane gdzie tylko zechcesz byle by była przed wywołaniami funkcji, które wysyłają właściwą treść. session_start ustawia ciasteczko w nagłówkach, dlatego zalecane jest by umieszczać ją na początku skryptu. |
|
|
![]()
|
|
no dobra to by była odpowiedź na moje pytanie, jednak to także oznacza że muszę szukać błędu gdzieś indziej ale tym już się zajmę osobiście .. dzięki
![]() -------------------- Marcin Małysa
|
|
--glass-- |
![]()
|
Goście ![]() |
mam bug-a i z tego powodu kontynuuje temat, zabrałem sie za skrypt i czegoś się dowiedziałem ale potrzebuje potwierdzenia ..
mam taki kod poniżej: i zamieszczam go przed inicjacją sesji, a to chyba niedobrze o ile się nie mylę to chodzi o puste znaki, przez nie skrypt nie może wywołać sesji .. testowałem to kilka razy na kilka sposobów i na to wychodzi, proszę o odpowiedź czy jeśli pousuwam puste znaki to wszystko w tym temacie będzie dobrze??
|
|
|
![]()
|
|
Jak wspomniałem wcześniej funkcja session_start ustawia ciastko dlatego musi zostać wywołana przed jakąkolwiek treścią, która nie jest nagłówkiem, czyli wstaw
przed kodem HTML. |
|
|
--glass-- |
![]()
|
Goście ![]() |
o to chodziło artega nie myślałem że pomożesz mi jeszcze raz!!
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
albo buforować <? ob_start(); ?> na początku i po sprawie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@acztery: to jest obejście, a nie rozwiązanie problemu. Funkcje serii ob_* mają inne przeznaczenie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już nie będę zakladał nowego tematu bo dopadłą mnie blachostka . Coś nie tak ze składnią także sesji.
Jestem noobem php ogólnie chodzi o to ,ze mam skrypt logowania . I poprostu kiedy nie jestem zalogowany to pokazoje mi się nie jesteś zalogowany. A jak jestem to to else sie pokazuje Witaj xxx. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
isset" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zwraca w tym przypadku true, a nie o to chodzi w warunku. ;]
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
--glass-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Być może chodzi o jeden średnik za dużo w linijce z warunkiem..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem , nie mogę tego ogarnąć próbowałem na kilka sposobów i zabardzo z tego powyższego linka nie mogę dostosować do mojego przykładu.
Nie wiem jak to zrobiłem ale teraz to mi wyświetla wszystko . |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@artega chyba:
![]() A co do problemu:
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Pare lekcji z php opuściłem . Muszę wrócic do podstaw bo z tego co pamiętam to ruszylem z kopyta. A narazie nawet nie wiem do czego sluży średnik (wiem tyle że czesto się z niego korzysta
![]() ![]() Ten post edytował Glukozamina 1.05.2008, 21:36:53 |
|
|
![]()
|
|
Ablo za dużo dziś przed PC siedzę,
albo czcionka jaką mam kod PHP wypisany jest mało czytelna ![]() |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jedno pytanko. Jak wygląda sprawa z ograniczaniem dostępu ,że tylko zalogowani mogą np. pisać w shoutboxie. Mam kod:
I przypuśmy mam shoutboxa w ktorym tylko zalogowani mogą pisać to muszę zrobić tak jak by 2 pliki shoutboxa ? Że jeden kiedy będzie pokazywany napis nie jesteś zalogowany nie możesz pisać a gdy zalogowany to będzie includować input type text do wpisywania . P.S dlaczego nie działają te znaczniki do kodu ? Muszę ręcznie wpisywać [php]. Ten post edytował Glukozamina 2.05.2008, 09:19:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:59 |