![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2003 Skąd: Turośń Kościelna (Białystok) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie związane z odpowiednią preparacją URL'a na własne potrzeby. zwykłe adresy nie wykorzystujące .htaccess wyglądają następująco: Kod 1. www.domena.pl/?pg=strona&gr=grupa1 2. www.domena.pl/?pg=strona&gr=grupa2 3. www.domena.pl/?pg=strona&gr=grupa3 4. www.domena.pl/?pg=strona&gr=grupa1&pr=produkt1 4. www.domena.pl/?pg=strona&gr=grupa3&pr=produkt3 6. .... adresy wykorzystujące standardowe formuły .htaccess przyjmują formę: Kod 1. www.domena.pl/strona/grupa1/ 2. www.domena.pl/strona/grupa2/ 3. www.domena.pl/strona/grupa3/ 4. www.domena.pl/strona/grupa1/produkt1 5. www.domena.pl/strona/grupa3/produkt3 6. .... Generalnie dążę do sytuacji, w której moje URL'e przyjęłyby taką postać: Kod 1. www.domena.pl/grupa1/ 2. www.domena.pl/grupa2/ 3. www.domena.pl/grupa3/ 4. www.domena.pl/grupa1/produkt1 5. www.domena.pl/grupa3/produkt3 6. .... czyli chciałbym ukryć pierwszy parametr "strona". Pytanie czy jest to możliwe przy pomocy odpowiednich reguł w .htaccess. Czy istnieje inne rozwiązanie...? a może jedyna opcja to stworzenie podstron: grupa1, grupa2, grupa3... co z oczywistych względów nie wchodzi w rachubę. dziękuję za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że chodzi Ci o modRewrite (który jest ustawiany w htaccess)
proponuję abyś wrzucił tutaj dotychczasową zawartość Twojego pliku .htaccess, dzięki temu będzie można określić co jest nie tak. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
RewriteRule (.+)/(.+). www.domena.pl/?pg=strona&gr=$13&pr=$2 [L]
jakoś tak, ale nie wiem czy działa ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 17.02.2003 Skąd: Turośń Kościelna (Białystok) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może przedstawię temat też inaczej, żebyśmy się dobrze zrozumieli. Chodzi mi o uzyskanie efektu takiego jak na www.nokaut.pl. Tam po wejściu ze strony głównej w jakąkolwiek kategorię mamy URL'e postaci:
1. http://www.nokaut.pl/muzyka/ 2. http://www.nokaut.pl/moda-i-styl/ 3. http://www.nokaut.pl/komputery/ 4. ................ . ................ n ................. i tysiące innych linków, gdzie nazwa kategorii jest widoczna od razu po adresie strony. Tak się zastanawiam jak taki efekt osiągnąć. Gdyby było stworzonych tysiące podstron, powiedzmy o nazwach: muzyka.php, moda-i-styl.php, komputery.php, ...... to taki efekt URL'a byłoby osiągnąć bardzo łatwo. Link bez użycia .htaccess miałby postać np: ?pg=muzyka, ?pg=moda-i-styl, .... a po użyciu .htaccess i reguły modRewrite: RewriteRule ^([a-z-]+)/$ index.php?pg=$1 [L,NC,NS] przyjął by postać www.domena.pl/muzyka/, www.domena.pl/moda-i-styl Jednak wydaje mi się, że na nokaucie wszystko jest wczytywane do jednej strony, a jeśli tak to nazwa kategorii (muzyka, moda-i-styl....) to drugi parametr, ponieważ pierwszym będzie podstrona, na której są wczytywane kategorie. Taki adres bez użycia .htaccess mógłby wyglądać tak: ?pg=podstrona&kat=muzyka a z użyciem .htaccess i reguły modRewrite: RewriteRule ^([a-z-]+)/([a-z-]+)/$ index.php?pg=$1&kat=$2 [L,NC,NS] następująco: www.domena.pl/podstrona/muzyka/ Taki efekt mogę bez problemu osiągnąć, tylko chciałbym aby po adresie od razu było: muzyka a zmiennej "podstrona" chciałbym się pozbyć. Pytanie czy da się zrobić za pomocą reguł modRewrite, czy może nokaut.pl zastosowało inne rozwiązanie...? Jak uważacie..? jak można taki efekt osiągnąć? Dziękuję i pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Jestem przekonany, że problem 2 zmiennej w tym przypadku rozwiązany jest po prostu w ten sposób, że tej 2 zmiennej nie ma
![]() A dlaczego? Bo jest ona zupełnie nie potrzebna, wystarczy napisać sobie prosty mechanizm aliasów, który w oparciu o konkretne słowo kluczowe uruchomi dowolny moduł / akcję twojego systemu. W końcu zdecydowanie łatwiej jest napisać taką tablicę w php niż kombinować z plikiem htaccess, który na dodatek musiałbyś jeszcze cały czas uaktualniać, w momencie dodawania kolejnych elementów swojej strony. -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:32 |