![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 4.09.2007 Skąd: Z nienacka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Od niedawna zastanawiam się nad strukturą pewnej bazy, a raczej nad pomysłem na nią. Powiedzmy że istnieje X użytkowników, każdy użytkownik posiada powiedzmy 10 danych kontaktowych, 10 danych administracyjnych, 10 danych dodatkowych Y i 10 danych dodatkowych Z, a każda z Y oraz Z posiada swoich 10 kolejnych właności. Rozwiązanie takiej bazy jest dosyć proste. tabela Users tabela Y tabela Z i wybieranie z Y oraz Z danych przy pomocy selekcji ID usera. Takie jednak rozwiązanie wprowadza troche chaosu do bazy, w tabeli Y (tudzież Z) mamy wpisy wszystkich użytkowników, a tabela Users ma 2m. dużo bardziej przyjemnie i przejżyście byłoby, gdyby każdy z użytkowników miał swoją DATABASE, a w niej odpowiednie tabele, KONTAKT, ADMINISTRATE, Y, Z, itd funkcje php były by bardziej przejżyste, tablice przeglądało by się szybciej i prościej, i cały świat byłby znów trochę piękniejszy. No i teraz pytanie... czy takie rozwiązanie ma sens ? Czy MySql ma ograniczenie co to ilości DATABASE ? Czy taki układ bardziej obciąża system ? Jeżeli to głupie, to dlaczego ? (nasłuchałem się już : "bo tak się nie robi" i "nie, tak nie można", ale nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego, więc darujcie sobie zbędne komentarze) Może ktoś już tak próbował ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 98 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2008 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem ja bym to załatwił dwiema tabelami.
nazwa_czlowieka id_czlo nazwa adresy id_adresu id_czlo adres Samo zapytanie w SQL może niech ktoś inny wymyśli. Ale kiedy zapytasz o adresy Kowalskiego o id_czlo = 2 to powinny się wyświetlić. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No i teraz pytanie... czy takie rozwiązanie ma sens ? Czy MySql ma ograniczenie co to ilości DATABASE ? Czy taki układ bardziej obciąża system ? Jeżeli to głupie, to dlaczego ? (nasłuchałem się już : "bo tak się nie robi" i "nie, tak nie można", ale nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć dlaczego, więc darujcie sobie zbędne komentarze) 1. nie ma sensu. 2. odpal skrypt: i zobacz kiedy się wysypie ... 3. taki układ uniemożliwia normalne korzystanie ze zgromadzonych danych. 4. jest to tak samo mądre, jak napisanie pracy magisterskiej w edytorze, ale tak że każdy akapit będzie w osobnym pliku. albo arkusza danych tak, że każdy wiersz tabelki z danymi będzie w osobnym arkuszu. spróbuj na początek tak korzystać z komputera: każdy plik jaki tworzysz, wrzucaj do nowego katalogu na C:\ ... spróbuj tym w jakikolwiek sposób zarządzać ... spróbuj to ogarnąć po pół roku używania i wygenerowaniu 100 000 plików. może zrozumiesz, dlaczego tak się nie robi ... -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
4. jest to tak samo mądre, jak napisanie pracy magisterskiej w edytorze, ale tak że każdy akapit będzie w osobnym pliku. albo arkusza danych tak, że każdy wiersz tabelki z danymi będzie w osobnym arkuszu. spróbuj na początek tak korzystać z komputera: każdy plik jaki tworzysz, wrzucaj do nowego katalogu na C:\ ... spróbuj tym w jakikolwiek sposób zarządzać ... spróbuj to ogarnąć po pół roku używania i wygenerowaniu 100 000 plików. może zrozumiesz, dlaczego tak się nie robi ... Lub jak instalowanie kolejnego programu pocztowego, dla każdego kontaktu... (bo przecież tak kontakty są na jednej liście) A swoją drogą, jak się człowiek na czymś nie zna, a ci co już coś wiedzą (wszyscy), że tak się nie robi, to taka osoba przyjmuje to, najwyżej jak się czegoś nauczy i będzie miała dalej wątpliwości, to już z konkretami może dyskutować. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 01:05 |