![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Załóżmy, że na stronce (w jej kodzie) mam następującą frazę:
<a href="link.htm">link</a> Teraz mam zamiar przerobić to tak: <a href="link.htm"><span style="color:red">link</span></a> I teraz 2 pytanka: 1. Jak zrobić, żeby w tagi brane było tylko to co nie znajduje się w innym tagu, np. <a href="<span style="color:red">link</span>.htm"><span style="color:red">link</span></a> (tego pogrubionego nie powinno tam być, bo psuje mi linka) 2. Żeby przy kolorowaniu frazy "link" kolorowane były wszelkie mutacje, np. "LINK", "LiNk", "Link" itd. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działa. Dzięki. Tylko teraz sprawa druga - wielkość liter. Link != link
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator wortalu Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 960 Pomógł: 39 Dołączył: 21.10.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodać odpowiedni modyfikator?
|
|
|
![]()
|
|
Znalazłem coś takiego:
http://www.webdeveloper.com/forum/showthread.php?t=54223 Cytat(zebdaag) <?php /**************************************** Highlighting Function ****************************************/ function highlight_words( $text, $keywords ) { foreach( $keywords as $word ) { $text = preg_replace( "/$word/i", '<span style="color:red;font-weight:bold;">' . $word . '</span>', $text ); } return( $text ); } /**************************************** Text String ****************************************/ $text = 'The big red fox jumped over the fence.<br> Kijk maar hier heb je een enter'; /**************************************** Array Of Keywords ****************************************/ $keywords[] = $keyW; //tutaj trzeba wklepać do tablicy $keywords podmienianie słówka /**************************************** Do It ****************************************/ echo( highlight_words( $text, $keywords ) ); echo "<a href='highlight.php?keyW=enter'>enter</a></p>"; echo "<a href='highlight.php?keyW=kijk'>kijk</a></p>"; ?> Problem rozwiązany. Edit: Po małym tuningu i braku umiejętności zastąpienia wszystkiego jedną funkcją preg_replace napisałem coś takiego:
function highlight_words($text, $keywords) <-- $text to duży, podmieniany string, a $keywords to tablica z szukanymi. Nie ma znaczenie wielkość liter, a tagi html są opuszczane Ten post edytował Sabistik 27.04.2008, 09:54:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:39 |