Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> ACL, czyli jak powiedzieć "nie wolno"
batman

Grupa: Moderatorzy

Mam małą zagwozdkę. W różnych systemach, różnie to rozwiązywałem, jednak chciałbym poznać wasze zdanie na ten temat.
Załóżmy taką sytuację. Jest serwis, w którym istnieje kilka grup użytkowników oraz różne zasoby. Oczywistym jest, że różne grupy mają różny poziom dostępu. Jeśli jakiś użytkownik, który nie ma uprawnień, próbuje dostać się do pewnego zasobu, otrzymuje komunikat błędu. Jaki powinien być ten komunikat?
1. 404 - nie ma takiej strony?
2. Wyświetlić stronę z informacją o braku dostępu do zasobu?
3. Wyświetlić formularz logowania?
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 12)
AxZx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

a moze wyswietlic podstrone z informacja o braku uprawnien do przegladania tej strony + link do formularza logowania?
+Quote Post
nrm

-----

zależy od typu zawartości - czasami wystarczy redirect na /login (bo po logowaniu będzie ok), czasami potrzebny będzie komunikat z okrojoną zawartością strony (np. "profil tylko dla przyjaciół"), a czasami kombinacja obu: redirect z komunikatem.

Do takich komunikatów bardzo przydają się tzw. flash_messages (msg w sesji defaultowo żyjące 1 przeładowanie).

Ten post edytował normanos 23.04.2008, 21:58:05
+Quote Post
nevt

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

ja po prostu ograniczam takiemu użytkownikowi możliwość przejścia do podstron / uruchamiania funkcji do takich na jakie ma uprawnienia. tzn. cały interfejs jest dynamiczny i wyświetla tylko te elementy, które są niezbędne dla danego użytkownika. moje doświadczenia wskazują, że nawet jak sto razy user po kliknięciu w przycisk "edytuj" albo "usuń" widzi komunikat "niestety, masz uprawnienia tylko do przeglądania" to i tak klika kolejny raz... a jak w ogóle nie widzi przycisków " edytuj" i "usuń" to go nic nie korci (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
MMPrime

-----

Tak, ale w wypadku gdy użytkownik straci sesję lub podąży za linkiem z gady-gadu, jakiegoś forum przedstawiającym krok po kroku co ma zrobić to jeśli nie jest zalogowany(a jest to konieczne) to trzeba wykonać jakąś akcję.

Najłatwiej przekierować na podstronę logowania z zachowaniem adresu url skąd użytkownik przyszedł i razem z id wiadomości którą trzeba wyświetlić petentowi.
+Quote Post
nrm

-----

@nevt: słusznie, ale jak napisałem wyżej wszystko zależy od kontentu i nie ma jednej słusznej odpowiedzi. Trzymając się tego przykładu z profilem to muszę userowi wyświetlić stronę z profilem i pozbawioną jakiś tam informacji z komunikatem dlaczego nie ma pełnego wglądu i z menu np. z zaproszeniem do kontaktów (bo jakbym mu odciął wczytanie profilu to nie miałby nawet jak kogoś zaprosić do kontantu).
+Quote Post
batman

Cytat
ja po prostu ograniczam takiemu użytkownikowi możliwość przejścia do podstron / uruchamiania funkcji do takich na jakie ma uprawnienia

To jest oczywiste, ale są przypadki, że ktoś kombinuje z linkami, podmienia adres, itp. W takiej sytuacji nie ma możliwości ukrycia przycisku.
+Quote Post
jastu

-----

W kontrollerze

1. <?php
  2. try
  3. {
  4. // sprawdzane zasoby
  5. $object = new Object();
  6.  
  7. // sprawdzenie uprawnień odczytu do obiektu, $this->client to obiekt bieżącego użytkownika
  8. $this->client->read($object,true);
  9.  
  10. // dalszy kod tzn. reszta danych, logiki
  11.  
  12. }
  13. catch(AccesExcepton $e)
  14. {
  15. // kod obsługi braku dostępu
  16. }
  17. ?>

w szablonie
  1. <?php
  2. if($client->read($object)) 
  3. {
  4. // wyświetl przycisk
  5. }
  6. ?>

Zapis
Client::read($object, $throw = false)
to metoda, w której drugi parametr decyduje czy wygenerować wyjątek - czy zwrócić false/true
($client to obiekt użytkownika)

Jeżeli ktoś ma lepszy sposób, chętnie poczytam

...jeszcze coś mi do głowy przyszło : można napisać klase do tworzenia przycisków (linki i kontrola uprawnień byłaby w jednym miejscu)
  1. <?php
  2. $object->deleteButton($user);
  3. ?>

Klasa ta gdzieś była by dziedziczona np. model ->klasa_linki_uprawnienia -> klasa_właściwa ($object)

luźna myśl.....

Ten post edytował jastu 24.04.2008, 13:03:19
+Quote Post
batman

@jastu
Tak się składa, że robię na ZF, więc mój kod wygląda nieco inaczej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Chodzi mi o uwagi mniej praktyczne (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
bim2

-----

Mhh, ja wyświetłam zawsze brak uprawnień. Sprawdzam to w trakcie odczytywania z adresu akcji i metody. Jeśli user ma prawa, to mu się wyświetli, jeśli nie to nie. A jak z linkami?
if($this->getPlugin('Access')->can('Akcja', 'Model')) { wyswietl odpowiedni link }
Jeśli chodzi o co wyświetlić userowi co nie, to w templatce zwykła ifka moim zdaniem starcza. Nie ma tutaj co kombinować. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/snitch.gif) Aha, taka myśl mi przyszła, żeby sprawdzać referera. Jak z naszej strony, to link do logowania (mówię tutaj, np o edytuj linku), a jak bez referera to 404. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
NoiseMc

-----

Ja daje formularz logowania z 403, zapamietuje akcje i po zalogowaniu wracam ...
+Quote Post
Jabol

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Aczkolwiek czasami lepiej zrobić 404 (tzn. dokładnie tą samą akcję jaką dajesz w przypadku 404) - dla różnych krytycznych zasobów. Szczególnie jeżeli np. coś po zalogowaniu dostępne tylko dla pewnej niewielkiej podgrupy osób które mogą się zalogować. Wtedy lepiej nie zdradzać co istnieje w serwisie a co nie.
+Quote Post
Jarod

-----

Ja mam to rozwiązane tak. Mam klasę ACLConfiguration, która zawiera wykaz (w postaci tablicy) akcji i wymaganych uprawnień z parametrami. Do jednej akcji może być przypisane kilka uprawnień ale posiadanie tylko jednego z nich pozwala na uruchomienie akcji. W kontrolerze sprawdzam czy user jest zalogowany i jeżeli akcja, którą chce odpalić znajduje się w klasie ACLConfiguration to sprawdzam czy posiada odpowiednie uprawnienia. Jeśli nie to jest przekierowany na stronę logowania. Oczywiście user nie widzi przycisków jeśli nie ma uprawnień. Manipulowanie linkami nic nie da.Sprawdza się w 100%.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 15.09.2025 - 10:43