![]() |
![]() |
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam. Nie potrafię napisać takiego kodu aktualizacji rekordu z warunkami:
formularz, a w nim dane do aktualizacji: $nick $dana $2dana $3dana $4dana i teraz co ma się stać: musi się aktualizować nick (tylko przy aktualizowanej danej i tylko jeśli dana spełnia warunek) i każda dana, która ma wartość większą od poprzedniej zapisanej w bazie. Czyli jeśli nowa $2dana jest mniejsza < od starej zapisanej w bazie $2dana, to ten rekord nie jest aktualizowany, tylko pozostałe (jeśli oczywiście spełniają ten warunek). Przykład: Stare dane zapisane w bazie: nick przy $dana "Mietek" wartość $dana "1" nick przy $2dana "Stefek" wartość $2dana "2" nick przy $3dana "Benek" wartość $3dana "3" nick przy $4dana "Piotrek" wartość $4dana "1" Aktualizuję: podaję nick "Michu" podaję $dana "2" podaję $2dana "3" podaję $3dana "1" podaję $4dana " " Co się dzieje: stara $dana < nowa $dana = aktualizacja danej i nicku przy danej = nick przy $dana "Michu", wartość $dana "2" stara $2dana < nowa $2dana = aktualizacja danej i nicku przy danej = nick przy $2dana "Michu", wartość $2dana "3" stara $3dana > nowa $3dana = wszystko zostaje bez zmian = nick przy $3dana "Benek", wartość $3dana "3" stara $4dana > nowa $4dana = wszystko zostaje bez zmian = nick przy $4dana "Piotrek", wartość $4dana "1" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie jestem pewien, czy trafiam w meritum sprawy, ale w PHP zmienne nie mogą zaczynać się od cyfry, tylko koniecznie od litery lub podkreślnika.
Pozdrawiam |
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie nie, to tylko przykład
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Podaj kod jak to robisz bo bez tego ani rusz.
-------------------- |
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Z tym, że ja właśnie nie umiem go zrobić... Próbowałem z WHERE na podstawie tego, ale mi nie wychodziło:
|
|
|
-Berg- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jeśli to nie problem z zmienną zaczynającą się od liczby to skopiuj swoje zapytanie do phpmyadmin, podstaw jakieś dane zamiast zmiennych i sprawdź jak się zachowuje baza danych. Jeśli wypluje błąd to oznacza, że błąd leży po stronie bazy danych, jeśli nie to problem jest w php (chociaż ja nie widzę poza tą liczbą żadnego innego błędu). |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Tak jak napisał Berg prztestuj zapytanie w phpMyAdmin... Możesz równierz spróbować obsłuzyć ten błąd za pomocą mysql_error.
Np.
Ten post edytował piotrooo89 24.04.2008, 11:39:01 -------------------- |
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ależ tutaj nie ma błędu, to jest to na czym chciałem zbudować ten skrypt, ale nie umiem i niewiem jak to zrobić dlatego piszę ten post z nadzieją, że ktoś mnie naprowadzi
![]() A co do zmiennych to kolejny raz piszę, że to tylko przykład ![]() |
|
|
![]()
|
|
A jeszcze takie pytanie czy kod w którym masz formularz poprawinie wysyła dane do tego skryptu? Bo to też jest wazne.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 22.09.2006 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Może błąd tkwi w tym, że chcesz zamienić pole nick zmienną $nick gdzie pole nick = $nick
![]() Ten post edytował MacPain 24.04.2008, 11:59:57 |
|
|
-Berg- |
![]()
|
Goście ![]() |
Nie do końca chyba rozumiem co chcesz zrobić ale
I tak po kolei dla każdego pola. |
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Oj, to tylko przykład, na którym chciałem zbudować skrypt, o którym mowa w 1 poście. Przeczytajcie go proszę
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, nie mogłem wcześniej sprawdzić kodu, gdyż na moim hostingu odbywała się aktualizacja serwera mysql.
No więc nie działa mi ten kod, dodałem oczywiście łączenie się z bazą i pozmieniałem niezbędne dane... On dane powinien wyciągać z formularza, próbowałem tutaj zmieniać, ale nic to nie pomogło. Ponadto nie miało być WHERE nick=nick, nick miał się także aktualizować (oczywiście jeśli pozostałe wartości byłyby większe od poprzednich), więc tutaj trzebaby chyba jeszczę trochę pozmieniać i znowu nie bardzo mi wychodzi ![]() |
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dokładnie chodzi mi o takie coś, z tym, że ten kod tutaj zmienia nick przy każdym rekordzie, a ja chcę by zmieniał tylko przy aktualizowanym:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 6 Dołączył: 23.02.2008 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
robimy
Kod $zapytanie_wyciagajace = mysql_query("SELECT * FROM tabela WHERE nick = '$_POST[nick]'");
$wynik_wyc = mysql_fetch_array($zapytanie_wyciagajace); $b_user = $wynk_wyc['nick']; $b_dana1 = $wynk_wyc['dana1']; if($_POST['dana1']>$b_dana1) { mysql_query("UPDATE ...SET dana1 = '$_POST[dana1]..."); } Ten post edytował crackcomm 26.04.2008, 20:23:20 -------------------- Sygnaturka comes here.
|
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ten kod też nie działa, niewiem, może ja coś źle robię?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Masz błąd w tej lini:
Twoja męka to kara za stosowanie @. Naucz się pisać poprawnie aplikacje bo wygłuszanie błędów to porażka która nie wiem po co została stworzona. |
|
|
--Michu-- |
![]()
|
Goście ![]() |
nadal tylko pusta strona... poprawiłem też dwie literówki, było $wynk_wyc, a powinno byc $wynik_wyc, ale to także nic nie pomogło.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 06:39 |