![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę prostą biblioteczkę w php:). Bardzo bym prosił o pomoc czy jest to poprawne czy raczej nie bawić się w coś takiego. Będę wdzięczny za wskazówki
Z tą zmienną połącz musiałem wyskoczyć poza funkcję, bo jak była w niej to nie działała, mi funkcja zamknijMySQL(). Coś pewnie o globalnych zmiennych trzeba by było poczytać , ale jeszcze nie wiem nic o tym i zrobiłem tak jak wyżej. Dzięki za wskazówki Pozdrawiam Redelek Ten post edytował redelek 23.04.2008, 10:41:57 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 12 Dołączył: 23.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekaż wszelakie dane przez parametry funkcji i będzie grało.
Kod function polaczMySQL( $polacz, $dbname ) { // .... Postaraj się też ustandaryzować nazewnictwo zmiennych, teraz stosujesz polskie nazwy i angielskie. |
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Poczytaj sobie jeszcze o zasięgu zmiennych w funkcjach bo to nie ma prawa działać. Pamiętaj że musisz przekazywać do funkcji zmienne jako parametry jeśli chcesz z nich korzystać.
EDIT: Po co pisać funkcje do łączenie z bazą danych skora tak naprawdę robi coś całkiem innego? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
- funkcji polacz() powinieneś przekazywać dane do bazy, a nie już gotowy link. Przecież ona ma się łączyć z bazą (jak nazwa mówi) a nie tylko sprawdzić czy jest połączenie i wybrać bazę.
A w skrypcie mam ją wywoływać tak
czy to o to chodzi? Ten post edytował redelek 23.04.2008, 11:11:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mi się wydaje, że funkcja polaczMYSQL(); jest bez sensu bo jest identyczna w działaniu z mysql_connect(); Chyba, że zapiszesz na sztywno dane (host, login, hasło) w funkcji. Funkcja powinna zwracać uchwyt połączenia lub FALSE w przypadku niepowodzenia.
Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Mi się wydaje, że funkcja polaczMYSQL(); jest bez sensu bo jest identyczna w działaniu z mysql_connect(); Chyba, że zapiszesz na sztywno dane (host, login, hasło) w funkcji. Funkcja powinna zwracać uchwyt połączenia lub FALSE w przypadku niepowodzenia.
Pozdrawiam! Mi właśnie o to chodzi żeby był jeden plik z konfiguracją. Chciałem go podzielić na sekcje #### ZMIENNE #### #### FUNKCJE #### Plik bym sobie dołączał do wszystkich stron i zamiast pisać całego mysql_connect. będę pisał polaczMYSQL(); i po sprawie Tak jak ty napisałeś to po zmianie hasła do bazy będę musiał przelecieć wszystkie funkcje i wyszukać w nich $dbpass i zmienić to. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakie wszystkie funkcje? Właśnie tylko w tej jednej!
|
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
jeśli moglbym Ci coś poradzić z czego sam kożystam to stworzenie sobie pliczku do laczenia sie z bazą danych.
oto on:
nazywasz go sobie np.: mysql.inc i includujesz go sobie w pliczku .php np:
jak zrobisz taki myk to przy znianie jakis danych w np dostępie do bazy edytujesz tylko ten plik i masz spokoj. mam nadzije że Ci sie to przyda (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 387 Pomógł: 273 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat jak zrobisz taki myk to przy znianie jakis danych w np dostępie do bazy edytujesz tylko ten plik i masz spokoj. Masz spokój, dopóki ktoś nie odnajduje pliku mysql.inc, ściąga i nie rozwala Ci bazy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Wg. mnie podstawą jest stosowanie rozszerzenia .php w takich plikach. |
|
|
![]()
|
|
To jeszcze zależy gdzie ten plik będziesz trzymał i jak masz skonfigurowany serwer.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:13 |