![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam znowu temat krzaków ehh,
otóż mój problem tylko z niektórymi znakami np japońskimi, oczywiście przy kodowaniu utf8, Serwer mysql 4.1.13 php 4 coś, suse 10 lokalnie nawet kiedy przerzucam baze z serwera nie ma problemow - tu mam mysql 5 php 5 vista czy może to byc tylko wina wersji mysql ? (ustawienia kodowania mam takie same ) Kapią sie głownie Polskie - duże litery i nietypowe np chińskie znaki np. http://www.zgapa.pl/zgapedia/Japonia.html Domyslam sie ze zmiana bazy na serwerze na mysql 5 rozwiaze problem, jednak boje sie tego ze wzgledu na powiazane inne pakiety (plesk) Czy da sie to jakos obejsc lub naprawic ? ew jakaś protezka typu przeparsowanie tych znakow przy wyswietlaniu probowalem juz roznych kombinacji my.ini, set name colocation etc.. z góry thx i duży browar za pomoc -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 12 Dołączył: 23.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najwygodniejszy sposób działający zawsze to pobranie danych z jednej bazy danych tak by wyświetlając jest w przeglądarce nie było krzaków. Zapisać to w UTF-8. Następnie napisać skrypt wrzucający dane do bazy testując różne ustawienia SET NAMES i SET CHARSET SET. Zawsze działa, choć dużo więcej roboty.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 227 Pomógł: 1 Dołączył: 12.05.2002 Skąd: gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
u mnie to nie dziala
o!, mam nowe fakty pliczek cache na serwerze ma inne kodowanie od tego na lokalnym i różnica wygala tak (Grzegrzółka) // z serwera C:\Japonia.tmp Kodowanie: Mieszanka Windows+ISO PL EOL: LF (Unix) // z kompa lokalnego D:\-------------webmastering\--------projekty------------------\zgapa.pl2\zgapedia\data_cache\j\ja\Japonia.tmp Kodowanie: Unicode UTF-8 EOL: LF (Unix) czy w związku z tym problem nie jest w bazie a w innych ustawienia kodowania , gdzie można zmienić jeszcze kodowanie ? php.ini ? może to wina php 4 (lokalnie mam php5) -------------------- Materiały i Wypracowania znajdziesz na zgapa.pl i
Encyklopedii Zgapedia Jedyny przedawkowany portal motoryzacyjny to autoholik.pl |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 03:58 |