![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 398 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Temat rzucam na to forum bo to chyba właściwe miejsce. Na forum skrypty napisałem (tutaj), że przydałoby się nowe forum na temat inżynierii oprogramowania w ramach php. Nie wiem jakie macie odczucia po pisaniu jakiś większych projektów ale mi brakuje spójnych rozwiązań w kwestiach strategicznych. Np. programowanie sterowane zdarzeniami w ramach php; pisanie aplikacji modułowych - wykorzystujących pluginy; ostateczne (najlepiej obiektowe) rozwiązanie spraw sesji, autoryzacji, uprawnień; abstrakcyjna warstwa bazy danych; porządna obsługa błędów w php; budowanie aplikacji w oparciu o szablony w stylu FastTemplate czy phpLib'a; itd. Generalnie wszystko kręci się wokół php, ale tematy są moim zdaniem nieco za szerokie na dotychczasowe forum. Myślę, że wątek na każdy z tych tematów mógłby się zrobić niebezpiecznie długi. Pamiętajcie, że php to nie kompilator, a w dodatku działa, że tak powiem "zrywami". Takie warunki pracy wymagają wyjątkowo dobrze przemyślanej strategii przy pisaniu aplikacji. Może wartoby zrobić osobne forum, tyle wątków ile trzeba i spróbować poruszyć tematy z gatunku ciężkokalibrowych. Chodzi mi o oddzielenie pytań w stylu "jak mam zrobić żeby mi php losował kolor tekstu" od dyskusji nad np. kompletnym, obiektowym API do budowy formularzy. Co myślicie?
Ankiety są tu modne, więc wrzucam ![]() -------------------- cease this long, long rest / wake and risk a foul weakness to live / when it all comes down / watch the smoke and bury the past again / sit and think what will come / raise your fears and cast them all away
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wg. mnie przydal by sie jakies forum czy topic o zaawansowanych mozliwosciach php, wiec sie popieram.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 22.04.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No mysle ze niezly pomysl, jak tworzyc duze projekty, jakiego stylu sie trzymac, pisanie dokumentacji itd... Na razie jeszcze nie jestem na takim poziomie
![]() -------------------- If You don't believe in Yourself, no one else will.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 211 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy nie mialem ciagotek do tego aby byc typowym programista. Pisanie skryptow traktuje jako fajna zabawe bo zyje z czegos innego ale chetnie poczytam jakies artykuly lub 'oblookam' skrypty.
P.s. Pare groszy zawsze moge dorzucic do ewentualnej dyskusji. Interesuje mnie przede wszystkim modulowosc oraz szablony... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 0 Dołączył: 7.03.2002 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgodnie z prośbą powstało forum php Pro, na którym będą poruszane zaawansowane kwestie programowania w php. Dział będzie
także pod szczególnym nadzorem moderatorów, żeby treści posiadały tam najwyższą jakość. -------------------- Tomasz Wasiluk
Polcode >> Szukamy programistów z pasją |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 31.03.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może jestem spóźniony, ale - IMO - to jest dobry pomysł.
php stał się na tyle powszechnym narzędziem, że powstało wiele skryptów, ktore są uznawane za świetne, jednak moim zdaniem w ich źródłach panuje chaos (co utrudnia ich modyfikowanie [mówię o skryptach na GPL]), nie są dobrze zabezpieczone itp. Wydaje mi się, że czekałem na takie posunięcie, choć do końca nie byłem tego świadom ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 04:36 |