![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę zrobić w moim formularzu listę wielokrotnego wyboru w tabelce. Chciałem ułatwić użytkownikom życie i napisać taki skrypt, który zaznaczałby okienko wyboru, kiedy użytkownik kliknie w dowolne miejsce wiersza tabeli i jednocześnie wiersz tabeli zmieniałby kolor. Próbowałem w JavieScript, ale w tej dziedzinie jestem zupełnie początkujący. Czy ktoś ma może jakiś pomysł jak to zrobić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podpowiedź:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 36 Dołączył: 31.03.2006 Skąd: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja polecam do tego jquery:
Ten post edytował woj_tas 21.04.2008, 19:34:07 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 189 Pomógł: 1 Dołączył: 28.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuję za pomoc, ale tej odpowiedzi zadałem sobie takie pytanie:”Czy można w JavieScript zrobić coś takiego, żeby wybierać dane z bazy danych MySQL przez PHP w pętli while , wyświetlać przy każdym rekordzie okienko typu checkbox, które dałoby się wybrać jak w skrypcie lord_t i na dodatek, żeby rekordy były wyświetlane w dwóch kolorach na zmianę dla lepszej czytelności?” PHP trochę znam i umiem wybierać rekordy z bazy danych MySQL, natomiast dopiero zaczynam naukę w JavieScript i moja wiedza na ten temat ogranicza się tylko do dostosowywania skryptów do własnych potrzeb i pisania bardzo prostych własnych. Czy ktoś może mi pomóc?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 603 Pomógł: 131 Dołączył: 24.07.2007 Skąd: Górny Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście, żeby się dało. Poczytaj o Ajax, moje propozycje:
-> advAJAX -> jQuery (to cały framework, ale ma też zaimplementowanego ajaxa) Co do JavaScriptu to polecam na początek: ferrante.pl |
|
|
![]()
|
|
lord_t od dwóch dni dostosowuję ten skrypt do swoich potrzeb,wszystko działa dobrze gdy chcę wybrać jakaś pozycję mogę kliknąć w całym wierszu, żeby zaznaczyć pozycje z menu, ale gdy klikam na sam kwadrat nic się nie dzieje. Czy Ty lub ktoś inny może mi pomóc? Mam jeszcze jedno pytanie, czy w Twoim skrypcie można zrobić coś takiego, że zaznaczone wiersze tabeli zmieniałyby kolor z niebieskiego na jakiś inny po najechaniu myszką?
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdzałem to zaznaczanie checkboxów na FF2, Operze i IE7 i wszędzie działało, to nie wiem.
Co do podświetlania to przeanalizuj sobie zmiany:
UWAGI: -nie działa dla IE (sprawdzałem na 7), ale bodajże tu jest rozwiązanie tego: http://www.xs4all.nl/~peterned/csshover.html Ten post edytował lord_t 25.04.2008, 09:11:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 18:11 |