![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.
No i kolejny problem z naszym kochanym Symfony. Potrzebuje w jakiś szybki i prosty sposób importować i exportować pliki Excela(xls) w tym frameworku. Szukałem na necie i znalazłem fajną klasę PEAR: Spreadsheet_Excel_Writer. Sama w sobie zainstalowana działa bardzo fajnie. Jak tylko podpiąć tą klasę do projektu w Symfony? Bo wyrzuca mi masę błędów i nie wiem wogóle czy dobrze się do tego zabieram. A może ktoś ma alternatywne rozwiązanie dla mnie? Jakiś plugin do Symfony który rozwiązuje sprawę obsługi plików XLS? Pozdrawiam, Parzol. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 879 Pomógł: 189 Dołączył: 14.06.2006 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może napisz co wrzucasz i gdzie wrzucasz?
Poza tym warto jak zawsze przeczytać: Extending the Autoloading Feature. Ten post edytował destroyerr 20.04.2008, 22:51:26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No więc pliki z paczek:
http://download.pear.php.net/package/Sprea...riter-0.9.1.tgz http://download.pear.php.net/package/OLE-0.6.1.tgz Wrzucam do moj_projekt/lib/ Wywalało pełno błędów a więc zgodnie z jakąś poradą w necie zakomentowałem wszystkie require w plikach php. I na 1 rzut oka wszystko ok. Wykonuje swoj skrypt pojawia mi sie okno otworz/zapisz plik daje zapisz na HDD. Ale po otwarciu pliku mam pełno błędów ![]()
Mój kod wygladą następująco:
Jak widać kod z tutoriala na maxa prosty. Co robie nie tak? Jakieś wskazówki? ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale to nie ma żadnego związku z Symfony.
Symfony po prostu pokazało Ci (wcześniej pewnie wyłączyłeś wyświetlanie błędów a Symfony w trybie dev zawsze je wyświetla) jakie błędy robisz. Poczytaj o referencjach i o tym co zmieniło się w PHP5 |
|
|
![]()
|
|
Ale jak mogę robić błędy jak prawie nic nie napisałem sam ?
![]() Ten kawałek kodu to z tutoriala. A nawet jak w nim usunę referencje to i tak mam te błędy. A więc jakby "wina" leży po stronie paczek PEARa. Jednak same w sobie działają dobrze. Problem pojawia się właśnie jak tutaj kiedy wrzucam je do Symfony. Nie wiem jak to połączyć. W tym problem.... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No faktycznie to ta biblioteka jest napisana beznadziejnie :-)
Wyłącz pokazywanie błędów należących do E_STRICT Plik settings.yml, dyrektywa error_reporting. Ustaw ją na, na przykład: E_ALL & ~E_STRICT |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat No faktycznie to ta biblioteka jest napisana beznadziejnie Ona jest poprostu pisana pod php4 a wykonywana jest pod php5. Ot i cala filozofia ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
To zadam może inne pytanie: istnieje jakiś soft do obsługi plików Excela napisany w PHP5?
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 07:11 |