Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [symfony] Symfony i zabawa z plikami Excela
parzol
post 20.04.2008, 21:28:31
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam ponownie.

No i kolejny problem z naszym kochanym Symfony. Potrzebuje w jakiś szybki i prosty sposób importować i exportować pliki Excela(xls) w tym frameworku.
Szukałem na necie i znalazłem fajną klasę PEAR: Spreadsheet_Excel_Writer. Sama w sobie zainstalowana działa bardzo fajnie. Jak tylko podpiąć tą klasę do projektu w Symfony? Bo wyrzuca mi masę błędów i nie wiem wogóle czy dobrze się do tego zabieram. A może ktoś ma alternatywne rozwiązanie dla mnie? Jakiś plugin do Symfony który rozwiązuje sprawę obsługi plików XLS?

Pozdrawiam,
Parzol.
Go to the top of the page
+Quote Post
destroyerr
post 20.04.2008, 22:50:38
Post #2

-----

Może napisz co wrzucasz i gdzie wrzucasz?
Poza tym warto jak zawsze przeczytać: Extending the Autoloading Feature.

Ten post edytował destroyerr 20.04.2008, 22:51:26
+Quote Post
parzol
post 21.04.2008, 14:18:38
Post #3

-----

No więc pliki z paczek:
http://download.pear.php.net/package/Sprea...riter-0.9.1.tgz
http://download.pear.php.net/package/OLE-0.6.1.tgz

Wrzucam do moj_projekt/lib/

Wywalało pełno błędów a więc zgodnie z jakąś poradą w necie zakomentowałem wszystkie require w plikach php. I na 1 rzut oka wszystko ok. Wykonuje swoj skrypt pojawia mi sie okno otworz/zapisz plik daje zapisz na HDD. Ale po otwarciu pliku mam pełno błędów sad.gif

1. <?php
  2. Strict Standards: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/parzol/public_html/bellatoscana/lib/Writer/Workbook.php on line 186
  3.  
  4. Strict Standards: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/parzol/public_html/bellatoscana/lib/Writer/Workbook.php on line 195
  5.  
  6. Strict Standards: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /usr/share/php5/PEAR/PEAR.php on line 563
  7.  
  8. Strict Standards: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /usr/share/php5/PEAR/PEAR.php on line 566
  9.  
  10. Strict Standards: Non-static method OLE::Asc2Ucs() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/parzol/public_html/bellatoscana/lib/Writer/Workbook.php on line 586
  11.  
  12. Strict Standards: is_a(): Deprecated. Please use the instanceof operator in /usr/share/php5/PEAR/PEAR.php on line 275
  13.  
  14. Strict Standards: Non-static method OLE::Asc2Ucs() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/parzol/public_html/bellatoscana/lib/PPS/Root.php on line 52
  15.  
  16. Strict Standards: Non-static method OLE::LocalDate2OLE() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/parzol/public_html/bellatoscana/lib/PPS.php on line 190
  17.  
  18. Strict Standards: Non-static method OLE::LocalDate2OLE() should not be called statically, assuming $this from incompatible context in /home/parzol/public_html/bellatoscana/lib/PPS.php on line 191
  19. ?>

Mój kod wygladą następująco:

1. <?php
  2. $workbook = new Spreadsheet_Excel_Writer();
  3.  
  4. $worksheet =& $workbook->addWorksheet('My first worksheet');
  5.  
  6. $worksheet->write(0, 0, 'Name');
  7. $worksheet->write(0, 1, 'Age');
  8.  
  9. $workbook->send('test.xls');
  10. $workbook->close();
  11. ?>

Jak widać kod z tutoriala na maxa prosty. Co robie nie tak? Jakieś wskazówki? sciana.gif
+Quote Post
mike
post 21.04.2008, 14:24:55
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

No ale to nie ma żadnego związku z Symfony.
Symfony po prostu pokazało Ci (wcześniej pewnie wyłączyłeś wyświetlanie błędów a Symfony w trybie dev zawsze je wyświetla) jakie błędy robisz.

Poczytaj o referencjach i o tym co zmieniło się w PHP5
+Quote Post
parzol
post 21.04.2008, 14:28:56
Post #5

-----

Ale jak mogę robić błędy jak prawie nic nie napisałem sam ? blinksmiley.gif

Ten kawałek kodu to z tutoriala. A nawet jak w nim usunę referencje to i tak mam te błędy. A więc jakby "wina" leży po stronie paczek PEARa. Jednak same w sobie działają dobrze. Problem pojawia się właśnie jak tutaj kiedy wrzucam je do Symfony. Nie wiem jak to połączyć. W tym problem....
+Quote Post
mike
post 21.04.2008, 14:36:23
Post #6

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

No faktycznie to ta biblioteka jest napisana beznadziejnie :-)
Wyłącz pokazywanie błędów należących do E_STRICT

Plik settings.yml, dyrektywa error_reporting. Ustaw ją na, na przykład: E_ALL & ~E_STRICT
+Quote Post
nospor
post 21.04.2008, 14:40:46
Post #7

Grupa: Moderatorzy

Cytat
No faktycznie to ta biblioteka jest napisana beznadziejnie
Ona jest poprostu pisana pod php4 a wykonywana jest pod php5. Ot i cala filozofia winksmiley.jpg

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
parzol
post 21.04.2008, 16:29:37
Post #8

-----

To zadam może inne pytanie: istnieje jakiś soft do obsługi plików Excela napisany w PHP5? smile.gif
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 23.06.2025 - 07:11