![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siedze nad tym 3 godziny, kombinuje na różne sposoby i ciągle to samo... Za każdym razem gdy wpisze w formularzu poprawny kod z obrazka pisze ze niepoprawny, gdy nie poprawny to też to samo.
Sesje wychwytuje poprawnie ale źle porównuje czy sie zgadza z kodem wprowadzonym w formularzu. Kombinowałem na rózne sposoby, sprawdzałem gdzie może być błąd ale już mnie krew zalewa... </a href='index.php'></div style='position: absolute; left: 50px; top: 50px'></img src=\"'.$liczba.'.gif\" > Ten post edytował predator 20.04.2008, 11:19:22 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Co to za wybryki po co ci . ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do utworzenia tokena składającego sie z 5 obrazków
skrypt jest z tej strony: http://webmade.org/porady/token-generator-...azowych-php.php w takiej formie jak tam działa... Co może być źle w tym kodzie moim że mnie okłamuje ze zly kod wpisałem?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na tej stronie którą podałeś jest napisane, że trzeba kod rozbić na dwa pliki: formularz.php i sprawdz.php.
Więc jeśli nie za bardzo wiesz co ten skrypt robi, to trzymaj się ściśle poleceń z tutoriala. W przeciwnym wypadku zastanów się nad działaniem trzech pierwszych linijek twojego kodu. A tak w ogóle to wkradł się drobny błąd. Ten kod ze strony webmade.org służy do uprzykrzania życia użytkownikom, a nie zabezpieczania formularzy przed botami ;] Ten post edytował Kicok 20.04.2008, 09:33:53 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
proszę poptrawić temat na zgodny z zasadami publikacji w Przedszkolu (brakuje tagu) - w przeciwnym razie zamykam temat.
-------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
Cytat W przeciwnym wypadku zastanów się nad działaniem trzech pierwszych linijek twojego kodu. Otwiera sie sesja "token", sesja ta przyjmuje to co zawiera $liczba pięć razy czyli tworzy ciąg znaków. Wygenerowany kod z obrazków przepisuje do pola formularza i później Kod if ($_SESSION["token"] == $_POST["token"]) powinno porównać czy ciąg wygenerowanych znaków równa sie temu co wprowadziłem w formularzu, jednak coś nie pasuje skryptowi i wypisuje że te zmienne są sobie nie równe. Ale co? Hmm.. mówisz że w pierwszych trzech linijkach kodu jest coś co to może powodować..
Nie wiem czemu ma słuzyć Kod '' .. Chodzi może o to że najpierw nic nie jest przypisywane zmiennej a później dopiero jest tworzona, ale jakby tak było to wszystko powinno być ok. Co tu bym musiał zmienić?Cytat A tak w ogóle to wkradł się drobny błąd. jaki błąd? Cytat Ten kod ze strony webmade.org służy do uprzykrzania życia użytkownikom, a nie zabezpieczania formularzy przed botami ;] a to dlaczego? jak sie zabezpieczy przed wpisaniem innych znaków niż 0-9 i a-z to co kto może zrobić złego? @up już zmieniam, rzeczywiście zapomniałem o tagu, przepraszam Ten post edytował predator 20.04.2008, 11:22:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Ten kod ze strony webmade.org służy do uprzykrzania życia użytkownikom, a nie zabezpieczania formularzy przed botami ;] a to dlaczego? jak sie zabezpieczy przed wpisaniem innych znaków niż 0-9 i a-z to co kto może zrobić złego? Wystarczy prosty bot ktory ze zrodla strony wyciagnie wszystkie elementy img i potem wyciagnie z nich nazwy i juz ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
a no można i tak
![]() wie ktoś co zrobić by działał ten kod? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Hmm a mam pytanko jak sprawdzic czy lib GD jest dostepny na servie bo mam moja klase Tokena ale nie dziala a na localu dziala
![]() @webdicepl to wiem tylko nie wiem jak sie dyrektywa nazywa poprostu gd? EDIT:
Niby pisze ze nie ma szkoda ![]() ![]() Ten post edytował marcio 20.04.2008, 12:24:12 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Hmm sorki za OT ale jak juz mowimy od GD mam maly problem wiec sprawdzalem juz czy GD jest zainstalowane
Cytat apt-get install php5-gd No i bylo juz w php.ini mam linijke Cytat extension=gd.so SPrawdzam
Pisze ze nie ma nawet apache restartowalem chyba ze zle ![]()
I mam blad Cytat Obrazek "http://localhost/register.php" nie może zostać wyświetlony, ponieważ zawiera błędy. Chyba ze jak mam zla funkcje ale dziwne kiedys dzialalo ![]() EDIT:phpinfo() mowi ze GD Support enabled wiec co jest zle moja funkcja? Ten post edytował marcio 20.04.2008, 13:01:34 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Cytat //Przy pomocy f-cji imagettftext() tworzysz obrazek, w ktorym jest token (w manualu masz kompletny przykład "how to" Z tym jeszcze nie walczyłem, najpierw próbuje połączyć ten skrypt z function ShowForm, kombinuje, kombinuje i ciągle błędy. Zrobiłem teraz tak:
i nic sie nie pojawia na ekranie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@Crozin wielkie dzieki wlasnie wygladalo to jakos dziwne ze nie dzialalo teraz wszystko ok pokazuje czy jest wlasnie bede sprawdzal mojego tokena ogolnie dal bym ci + ale nie mam jak chyba ze autor tematu zrobi to za mnie bede bardzo wdzieczny
![]() Zeby nie bylo ze robie OT to to jest to co sam wykombinowalem tylko jeszcze nie wiem zrobic zeby litery byly od siebie np 2px i mialy zmienne rozmiar
POtem dajesz normalnie
Sprawdznie
Ten post edytował marcio 20.04.2008, 16:23:16 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Heh dzieki za pomoc kombinowalem mniej wiecej tak jak ty ale mi nie wychodzilo bo uzywale imgestring jednak alej nie dziala ze biblioteki GD nie znam i jej funckji tez nie tylko teraz tak na szybko przeczytalem rozdzial z ksiazki zeby to napisac to te pliki z czcionkami musze miec na servie zeby dzialalo bo img w ogole sie nie wyswietla wiesz moze co jest zle??
heh wystarczylo troche pokominowac ej a wiecie moze gdzie moge znalesc kolory tzn jaka cyferka to jaki kolor wiem ze rgb 3 kolory i sie mieszaja ale gdzie moge znalesc taki generator?? P.S dziekuje za dodanie + dla @Crozin Ten post edytował marcio 20.04.2008, 17:16:56 -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Proszę... używaj znaków interpunkcyjnych, bo zrozumienie Twojego ostatniego postu jest dosyć trudne.
Aby dodać kolor wystarczy podać 6-ty argument dla imagestring" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual: Napis będzie miał losowy kolor (jednak z racji, że tło masz ciemne będzie on jasny) PS. A sprawdzałeś mój skrypt? Wynik jego działania to np.: ![]() |
|
|
![]()
|
|
No to ja takie cos mam
Ale chodzi mi o to ze cche zeby kazda literka miala inny kolor wiesz jak zrobic chyba musze dac kolejna petle na kolor kombinowalem ale img sie nie wyswitlal Chcialem jeszcze zapytac jak idzie zwiekszyc wielkosc napisu w imgaestring() oprocz wybor czcionki bo jest troche maly P.S ten twoj kod dzialac mi nie chcial wiec sam cos pokobinowalem ![]() ![]() http://img176.imageshack.us/img176/5584/75262885ps2.png -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Jeżeli tylko masz pliki czcionek w tym samym folderze co plik generujący token (i nazwy plików masz zapisane w tej tablicy) to mój kod będzie działać.
Ale wielkości/kroju czcionki nie zmienisz (możesz tylko wybrać jedną z 5 wbudowanych (drugi argument imagestring()) - taką funkcionalność oferuje użyta przeze mnie imagettftext" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Cytat P.S ten twoj kod dzialac mi nie chcial wiec sam cos pokobinowalem napewno nie chodzi bo nie mam font'ow ogolnie moj tak wyglada Zakomentuj na chwilę linię z header()em - zobaczysz treści błędów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.07.2025 - 15:13 |