![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam wyjątkowo dziwny problem. Na moim komputerze (notebook FJ AMILO) mam zainstalowanego XAMPP'a (najnowsza wersja, system operacyjny Windows). Napisałem skrypt, po czym zaraz go uruchomiłem. Okazało się, że skrypt wykonuje jedne polecenia, innych nie, albo np. definiuję stałą REF, dołączam plik, w którym jest instrukacja if sprwadzająca czy została zdefiniowana stała REV. Jeśli takowa nie została zainicjowana, to powinien się wyświetlić odpowiedni komunikat. Jednakże nic takiego się nie pokazuje. Jestem sfrustrowanay, błagam na kolanach o pomoc.
PS. A jeszcze dziwniejsze jest to, że jak uruchamiam np. forum phpBB3, to wszystko działa poprawnie. ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może pokazesz kod ? naprawdę my nie czytamy w umysłach ;]
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz brak średnika w linii 54.
Głupia odpowiedź, nie? No cóż. Dostosowałem się do pytania. Może pokażesz kod, czy mamy się domyślać co napisałeś? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 4.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, żeskrypt jest DOBRZE napisany. Ale skoro tak, to szukajcie błędów:
Plik index.php
Pliku geoip.php nie zamieszczam bo za długi post by był, ale jest ze strony www.maxmind.com. Plik core.php
To wszystko, mówiłem że wszystko okej, ale skoro tak... Proszę, nie wyżywajcie się na mnie, miałem zły dzień. Bardzo zły dzień... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi mi o to, żeskrypt jest DOBRZE napisany. Powiem Ci coś co może Cię zaskoczyć. Dobrze napisane skrypty działają zawsze tak samo. Mało tego one działają.Widzisz to co ja widzę? ![]() |
|
|
![]()
|
|
No właśnie, o to chodzi. Parser NIE zwraca na to żadnej uwagi...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jest masakra, definiujesz REF a sprawdzasz REV, i to 2 razy robisz ten sam blad, w kodzie i w pierwszym poscie.
edit: @mike, no i wlasnie dziala dobrze, czyli tak jak jest napisany, REV niezdefiniowane czyli die(); ![]() Ten post edytował dr_bonzo 18.04.2008, 19:38:37 -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 463 Pomógł: 49 Dołączył: 27.12.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a dlaczego ma zwracać
![]() chyba ze nie rozumiem co funkcja defined() robi ;p Ten post edytował Piniek 18.04.2008, 19:44:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 453 Pomógł: 22 Dołączył: 20.09.2004 Skąd: Kraków - NH - Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a czemu?
-------------------- Warsztat: Windows 7 Pro 64bit | Apache 2.2 | PHP 5.2 | MySQL 5.0 | PHPmyadmin 2.6.4
|
|
|
![]()
|
|
No i pomyśl mój kolego, że NIC się nie zmieniło.
@Piniek: Ma kończyć skrypt jeżeli REV nie zostało ustawione. Mówię wam, że jest to jakiś błąd PARSERA, który NIC z tym nie robi... Aha, a wiesz co oznacza ! na początku? Ten post edytował Goric 18.04.2008, 19:47:48 |
|
|
![]()
|
|
No zaraz nie coś trafi.
Elementarna niewiedza! W zacytowanym kodzie nie chodziło mi o różnicę nazw. Chodziło mi o użycie funkcji define(), które jest niepoprawne. Parser działa dobrze, tylko Ty tego nie rozumiesz. Wytłumaczę (tobie ~dr_bonzo też ![]() Aby skorzystać z funkcji define() należy przekazać jej jako string nazwę stałej. Robisz to? Nie. Ty przekazujesz stałą. Co jest błędem. Co dzieje się później? PHP nie ma stałej, którą przekazałeś więc automatycznie ją tworzy. Nadaje jej wartość taką samą jak jej nazwa. Rezultatem tego kod: tworzy stałą REV i nadaje jej wartość "REV" a później sprawdza czy jest ona zdefiniowana. Jest? Jest, bo właśnie ja utworzyliśmy. Zacznij pisać jak człowiek z włączonym wyświetlaniem błędów a skończą się takie błędy. Żeby nie było wątpliwości. Powinno być tak:
Totalny brak podstaw i jeszcze winą obarczasz parser. Poczytaj sobie początki dokumentacji to pogadamy. |
|
|
![]()
|
|
No zaraz nie coś trafi. Elementarna niewiedza! W zacytowanym kodzie nie chodziło mi o różnicę nazw. Chodziło mi o użycie funkcji define(), które jest niepoprawne. Parser działa dobrze, tylko Ty tego nie rozumiesz. Wytłumaczę (tobie ~dr_bonzo też ![]() Aby skorzystać z funkcji define() należy przekazać jej jako string nazwę stałej. Robisz to? Nie. Ty przekazujesz stałą. Co jest błędem. Co dzieje się później? PHP nie ma stałej, którą przekazałeś więc automatycznie ją tworzy. Nadaje jej wartość taką samą jak jej nazwa. Rezultatem tego kod: tworzy stałą REV i nadaje jej wartość "REV" a później sprawdza czy jest ona zdefiniowana. Jest? Jest, bo właśnie ja utworzyliśmy. Zacznij pisać jak człowiek z włączonym wyświetlaniem błędów a skończą się takie błędy. Żeby nie było wątpliwości. Powinno być tak:
I mówiłem że to TEŻ nie działa, do cholery. |
|
|
![]()
|
|
W poprzednim poście popełniłem błąd. Prawdopodobnie wynikający z pomieszania REF z REV. Zamotane nazwy. Zróżnicuj je bardziej to będzie Ci łatwiej.
Nie zmienia to faktu, że kod jest poprawny i parser działa dobrze. A oto przykłady i wyniki:
Cytat Notice: Use of undefined constant REV - assumed 'REV' in C:\Program Files\Apache Software Foundation\Apache2.2\htdocs\index.php on line 8 brak stałej
Cytat brak stałej
Cytat brak stałej
Cytat jest stała
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nalezy sprawdzic co gdzie jest i jaką ma wartosc:
Co wyswietla? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 06:47 |